Verlies RIM groter dan verwacht, 5000 extra ontslagen, BB10 uitgesteld

· 2 reacties


Gisteren kwam RIM met kwartaalcijfers die slechter waren dan analisten hadden verwacht. RIM ontslaat nog eens 5.000 werknemers en heeft het nieuwe BlackBerry 10 uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2013.

Het bedrijf boekte een verlies van 518 miljoen dollar op een omzet van 2,8 miljard. Hiermee nam de omzet met 33 procent af ten opzichte van vorig kwartaal en maar liefst 43 procent over dezelfde periode vorig jaar. RIM verscheepte in totaal 7,8 miljoen BlackBerry-telefoons. Ter vergelijking; Apple verscheepte in dezelfde periode 37 miljoen iPhones.

Analisten hielden rekening met een verlies na eerdere waarschuwingen van RIM zelf, maar hadden niet zo'n groot verlies verwacht. RIM zet als gevolg hiervan nog eens 5 duizend extra mensen op straat, bijna een derde van het hele personeelsbestand.

Broken BlackBerry
Ook deze BlackBerry heeft betere dagen gekend

BlackBerry 10 uitgesteld

Ieder bedrijf kent slechte kwartalen, maar de vooruitzichten zijn helaas ook niet best. RIM maakte bekend dat het nieuwe BlackBerry 10 OS, waar het alle hoop op heeft gevestigd, is uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2013. RIM geeft toe dat het zich verslikt heeft in de hoeveelheid werk om bestaande functionaliteit over te zetten naar het nieuwe OS. Gevolg is dat het de komende twee kwartalen met het reeds verouderde portfolio moet doen. Dit zal vermoedelijk alleen aftrek hebben in opkomende markten waar de marges al laag zijn. Verwacht wordt dan ook dat de komende twee maanden soortgelijke verliezen zullen tonen.

Overname?

Het enige positieve nieuws is dat het bedrijf nog 2 miljard dollar reserve heeft om de komende maanden te overleven. De vraag is of dit genoeg is, en of aandeelhouders tevreden zijn met de ongewijzigde strategie: wachten op BlackBerry 10. Er gaan steeds meer geruchten dat het bedrijf gedeeltelijk of in z'n geheel wordt overgenomen. Ook zou het bedrijf benaderd zijn door Microsoft om over te stappen op Windows Phone.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel