Apple introduceert iOS 13 voor iPhone en iPadOS voor iPad


Apple heeft tijdens haar WWDC Keynote details onthuld over het aankomende iOS 13 voor de iPhone. Het besturingssysteem dat dit najaar gelanceerd wordt is vooral sneller, veel sneller. Ander opvallend punt is dat Apple het besturingssysteem voor iPad loskoppelt en zelfstandig voort laat bestaan.

iOS is de naam van het besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod Touch. Voor 2010 stond het bekend onder de naam iPhone OS en het platform geldt als één van de populairste voor mobiele apparaten. Met versie 13 richt Apple zich op enkele thema's waaronder snelheid. Zo schijnt Face ID nu 30% sneller gezichten te herkennen en starten apps tot 2 maal sneller op.

Apple iOS 13
Alle nieuwe functies van iOS 13

Ander punt is dat app downloads en updates significant kleiner zijn geworden, tussen de 50 en 60%. Hierdoor wordt het mogelijk om updates ook via het mobiele netwerk binnen te halen, iets wat voorheen niet werd aangeraden. Verder nieuw is een systeembrede Dark Mode. Apple heeft haar eigen apps al aangepast en nu is het wachten totdat ook ontwikkelaars van apps van derden dit doen.

Verbetering eigen apps

Apple heeft verder gesleuteld aan haar eigen apps zoals Safari, Mail, Notes en Reminders. Ze worden intelligenter en werken beter samen. Apple's eigen toetsenbord krijgt daarnaast een swype-functie genaamd QuickPath. Apple Maps (Apple Kaarten) wordt gedetailleerder en krijgt nu een eigen Street View-variant genaamd Look Around. Vooralsnog werkt dit alleen in de VS voor grote steden. Vanaf 2020 voegt Apple ook andere landen toe.

Apple Maps in iOS13
Nieuwe Apple Kaarten met Dark Mode

Meer privacy

Tijdens de WWDC keynote richtte Apple zich telkens op privacy. iOS 13 krijgt nieuwe instellingen om je privacy beter te beschermen. Zo krijg je nieuwe instellingen voor het delen van je locatie waaronder eenmalig gebruik. Ook probeert Apple het volgen van iOS-apparaten via WiFi en Bluetooth een halt toe te roepen. Ook HomeKit-apparaten krijgen betere beveiliging waaronder beveiligde opslag in iCloud (HomeKit Secure Video). Om ook het volgen van personen op internet tegen te gaan introduceerde Apple haar eigen inlogdienst; Sign in with Apple. Het is een alternatief voor inloggen met Facebook of Google waarbij Apple belooft dat gebruikers niet getracked kunnen worden. Het kan hierbij anonieme wegwerp e-mailadressen aanmaken die mails naar je forwarden zodat je niet je echte mailadres hoeft af te geven.

iPadOS

En toch was de grootste verrassing iPadOS. Van oudsher draaiden iPhones en iPads op hetzelfde platform. Handig om te onderhouden en een voorbeeld voor veel andere fabrikanten zoals Microsoft en Google die met een soortgelijke aanpak kwamen. En toch trekt Apple nu iOS nu uit elkaar. Reden is dat de iPad toch te specifiek geworden is en z'n eigen platform verdient. iPadOS is wel gebaseerd op iOS en ontwikkelaars zullen weinig merken van de wijziging.

iPadOS met widget
Eindelijk widgets op je homescreen

iPadOS maakt beter gebruik van het extra schermoppervlakte. Zo kun je widgets op je homescreen plaatsen en kun je met Slide Over, Split View en App Expose beter multiasken. Safari wordt daarnaast een desktop-class browser en toont standaard de desktop-versie in plaats van de mobiele versie. Er komt zelfs een download manager. Verder krijgt iPadOS ondersteuning voor andere lettertypes, betere tekstselectie en het toetsenbord kan verkleind worden dankzij pinch-to-zoom. Het is Apple verder gelukt om de invoervertraing van de Apple Pencil te verlagen van 20 milliseconde naar 9. Hierdoor voelt de pen nog natuurlijker aan.

Dit najaar

iOS 13 kende verder nog tal van andere functies waaronder nieuwe memoji waarbij je nu ook make-up, brillen en zelfs AirPods kunt toevoegen, Memoji stickers en nieuwe portrait lighting-opties voor in de camera. Ook komen er nieuwe fotobewerkingopties en zelfs video-bewerking zoals het draaien van video mocht je per ongeluk toch in portrait hebben geschoten. iOS 13 wordt dit najaar verwacht samen met de lancering van de nieuwe generatie iPhones.


Prijsvergelijker Apple iPhone XS
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Belsimpel
64 GB Space Grey Refurbished
€ 269,00 € 269,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone XS


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel