HTC onthult in knijpbare U11 nieuwste vlaggenschip


HTC heeft haar vlaggenschip voor 2017 aangekondigd. De opvolger van de HTC 10 maakt vanaf nu deel uit van de relatief nieuwe U-serie en kent als bijzondere eigenschap zijkanten die druk kunnen herkennen en daarop kan handelen.

HTC zelf noemt de knijpbediening van de U 11 "revolutionair". Op demo's die we eerder zagen leek de functie ook wel degelijk wat toe te voegen aan de manier hoe we vandaag de dag telefoons bedienen. HTC heeft alleen vooralsnog vrij weinig toepassingen bedacht; knijpen om apps te openen. Ook kan de camera ermee bediend worden. HTC stelt ontwikkelaars in staat om gebruik van de zijkanten te kunnen maken in hun apps. Alleen pas dan zou deze manier van bedienen een succes kunnen worden, nu is het nog wat mager allemaal.

HTC U11 silver

Net als alle andere U-modellen krijgt de U11 een glanzende achterkant die HTC zelf "vloeibaar" noemt. Het heeft in de verte iets weg van de Samsung S8 al gaat HTC duidelijk een stap verder. In het begin moesten we erg wennen aan de sterke reflectie maar het begint duidelijk op ons in te werken. De behuizing loopt wat taps toe waardoor de camera slechts licht uitsteekt. HTC past een 12 megapixel camera toe met lichtsterke f/1.7 lens. Beeldstabilisatie wordt zowel optisch als elektronisch geregeld. Paradepaardje is echter de snelle autofocus die waarbij de gehele sensor gebruikt kan worden om scherp te stellen. Dit resulteert in dat DxOMark de HTC U11 de hoogste score ooit toekent aan een mobiele telefoon; 90. Daarmee onttroont het toestel de Google Pixel van een jaar geleden.

Geen koptelefoonaansluiting, wel Active Noise Cancellation

Net als de andere U-modellen kent de HTC U11 geen koptelefoonaansluiting. HTC levert wel een adapter mee die je op de USB Type-C poort moet aansluiten. We blijven de poort missen maar HTC voegt dit maal wel iets toe. De meegeleverde USonic oordopjes scannen net als de U Ultra je binnenoor zodat geluid volledig gepersonaliseerd kan worden. Daar blijft het niet bij, de dopjes zijn ook uitgerust met actieve geluidsonderdrukking. Normaliter heb je hiervoor een batterij nodig wat nogal groot uitgevallen oordopjes oplevert. De USonic-dopjes trekken hun stroom uit de batterij van de U11. Dat is dan weer het voordeel van USB-C wat een 3.5mm audiojack niet heeft. Geluid wat via de ingebouwde speakers wordt afgespeeld moet ook beter klinken omdat de tweeten een eigen akoestische kamer gekregen heeft wat rijkere midden- en hoge tonen oplevert.

HTC U11 kleuren
De kleuren waarin de U11 uitkomt

3 slimme assistenten

HTC zet verder grootst in op kunstmatige intelligentie. Naast de eigen Sense Companion is de U11 uitgerust met twee andere slimme assistenten; Google Assistant en Amazon Alexa. Die laatste assistent komt later als update beschikbaar en kan gelijktijdig actief zijn met Google's assistent. Ze kunnen ook beiden opgeroepen worden met hun bijbehorende commando's. HTC's eigen assistent scant net als voorheen je agenda's en houdt je schema bij om zodoende nuttige suggesties te doen. HTC voorziet de U11 verder van de snelste Qualcomm-processor van dit moment; de Snapdragon 835. HTC noemt expliciet het snelle UFS 2.1 geheugen. Andere fabrikanten gingen de laatste tijd nat omdat ze zowel UFS 2.1 als UFS 2.0 toepasten (soms zelfs eMMC 5.1) wat wisselende prestaties gaf en klagende gebruikers. We zullen op een later moment HTC controleren of ze zich hier ook niet schuldig aan maken. Verwacht de HTC U11 vanaf juni in de winkels in de kleuruitvoeringen Amazing Silver (zilver), Sapphire Blue (blauw), Brilliant Black (zwart) en Ice White (wit). De eerder opgedoken rode uitvoering is hier vooralsnog niet verkrijgbaar. Prijzen beginnen bij 749 euro. Je krijgt daarvoor het 64 GB model.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel