Google licht nieuwe functies Android O toe tijdens Google I/O


Google heeft tijdens haar ontwikkelaarsevent I/O de nieuwste versie van Android toegelicht. Google heeft twee speerpunten voor Android O; Fluid Experiences en Vitals. Ruwweg vertaald; vloeiende gebruikservaring en vitale onderdelen.

Met Fluid Experiences bedoelt Google de manier hoe we Android bedienen. Die moet vanzelf gaan zonder nadenken. Nog liever; Android O denkt met je mee. Zo bevat Android O een slimmere manier om tekst te selecteren. Dubbel klikken op een getal en Android O herkent of dit een telefoonnummer is en stelt voor om het direct te bellen. Dit werkt ook voor adressen en bedrijfsnamen. Google noemt deze functie Smart Text Selection. Android O zal ook in staat zijn om eerder ingevulde inloggegevens te hergebruiken in apps. Met 'Autofill' is het mogelijk om inloggegevens die eerder zijn ingevoerd in de Chrome-webbrowser her te gebruiken in de Twitter-app.

Android O Smart Text Selection
Meteen hele bedrijfsnamen selecteren met Smart Text Selection

Google voegt verder eindelijk badges toe aan app-icoontjes voor als er notificaties zijn. Je ziet niet hoeveel notificaties er zijn door middel van een getal zoals bijvoorbeeld bij iOS, met Notification Dots zie je alleen een stip in de rechterbovenhoek. Wie lang drukt op het app-icoontje ziet meteen alle notificaties. De notification drawer blijft verder natuurlijk zoals hij is. Google verandert ook de manier hoe twee apps tegelijk in beeld zijn. Google voegde met Android Nougat eerder multi-window toe waarbij je het scherm kunt opsplitsen en gelijktijdig twee apps kunt draaien. Google denkt nu dat Picture-in-Picture voor sommige gevallen beter werkt. Verwacht dan dat Android O meer van deze functie gebruik zal maken voor multitasking.

Android O Notification Dots
Met Notification Dots zien welke apps notificaties hebben

Vitals

Naast een handiger gebruikservaring wil Google met Android O inzetten op het langer mee laten gaan van de batterij, sneller opstarten van het toestel en apps en het veiliger maken van je telefoon. Dit speerpunt heet 'Vitals' en misschien nog wel het meest opvallendst is dat de Google Play Store een soort virusscanner krijgt.

Google Play Protect
Google Play Protect scant al je apps

Google Play Protect scant dankzij machine learning alle op je toestel aanwezige apps en waarschuwt voor potentiële dreigingen. Vitals bevat verder vooral verbeteringen voor ontwikkelaars, die krijgen bijvoorbeeld de beschikking over een nieuwe programmeertaal genaamd Kotlin. Ook komen er uitbreidingen voor de ontwikkelaarstools die Google voor Android uitgeeft.

Android O functies
Alle nieuwe Android O functies

Later deze zomer

Android O bevat verder nog functies zoals downloadbare lettertypes en Project Treble voor snellere beveiligingsupdates. Google kondigde de beschikbaarheid van Android O aan voor later deze zomer. Vanaf nu kunnen mensen een beta downloaden en gebruiken al is dit af te raden voor wie z'n telefoon dagelijks nodig heeft voor werk en privé. Er zullen nog veel bugs in zitten die dagelijks gebruik zullen frustreren.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel