Voortaan inkomenstoets bij abonnement met dure telefoon

Wat zijn de gevolgen en wat zijn de alternatieven?


Vanaf 1 mei 2017 wordt het afsluiten van een telefoonabonnement in sommige gevallen strenger. Wie kiest voor een abonnement met een telefoon duurder dan 250 euro krijgt een inkomenstoets en een notering bij het BKR. Er zijn echter alternatieven.

De regels rondom telefoonabonnementen waren al langer strenger. Zo mochten aanbieders al niet meer spreken over een "gratis toestel" en moesten maandelijkse abonnementskosten gesplitst worden in een deel abonnement (bellen, sms'en en data) en een deel toestelkrediet. Ook op NieuweMobiel.NL tonen we deze informatie al langer wanneer je op het grijze 'i'-tje klikt achter de aanbieding. Vanaf 1 mei worden de regels nog strenger. Dit alles omdat de Hoge Raad bepaald heeft dat een abonnement inclusief toestel in feite een lening is. Wat voor gevolgen heeft dit allemaal?

Dure telefoonrekening
Vooraf controle of je je telefoonrekening wel kunt betalen

Wie vanaf nu een telefoon in combinatie met abonnement afsluit en waarvan de toestellening hoger is dan 250 euro krijgt een inkomenstoets. De aanbieder (provider, belwinkel of webshop) zal dan informatie opvragen over je inkomen en je lopende leningen om vast te kunnen stellen of je het abonnement wel kunt betalen. Niet om klantje te pesten maar om ze te beschermen tegen het afsluiten van een te duur abonnement. Gevolg is dat je meteen geregistreerd staat bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) zolang het abonnement loopt. Wie in die periode een huis wil kopen of een bestaande hypotheek wil verlengen zal hierdoor minder kunnen lenen. Vooral bij duurdere smartphones, denk aan een iPhone of Galaxy S8+ kan dit oplopen tot 10.000 euro wat je minder kunt lenen. Vervelend, vooral omdat alle abonnementen in het gezin meetellen. Die van je partner, je kinderen, het telt allemaal op.

Liever geen BKR-notering? Dit zijn de alternatieven

Voor wie niet zit te wachten op een BKR-notering zijn er voldoende alternatieven. Grofweg zijn ze te verdelen in 3 categorieën. De eerste is om los het toestel te kopen en daarbij een simonly abonnement af te sluiten. Het nadeel is dat je, vooral bij dure smartphones, vooraf direct veel geld moet betalen. Dit is echter wel financieel de meest verstandige keuze en aan het einde van de looptijd ook het voordeligst. De tweede mogelijkheid is om vooraf een deel van het toestel af te betalen zodat de lening onder de 250 euro blijft. Een aanbetaling dus. Voor een iPhone 7 bijvoorbeeld zou dat betekenen dat je vooraf ongeveer 300 euro moet betalen.

Moto G5 vergelijken
De Moto G5; misschien niet iedereens eerste keuze, wel erg goed

De derde optie is om een goedkopere smartphone uit te zoeken zodat het toestelkrediet onder de 250 euro blijft. In Nederland niet meteen de populairste optie omdat we dankzij de jarenlange toestelsubsidies en 'toestel op afbetaling' verwend zijn geraakt aan de nieuwste iPhones en Galaxy S-modellen. In het buitenland is deze optie echter veel meer gebruikelijk. Voor minder dan 250 euro heb je namelijk nog steeds prima toestellen, al is het soms wel even zoeken. De Motorola Moto G5 en BlackBerry DTEK50 zijn bijvoorbeeld degelijke alternatieven. Wij reviewen geregeld dit soort modellen om de keuze voor jou gemakkelijker te maken. Bovendien belonen we gebruikers die een ervaring over hun telefoon achterlaten door maandelijks een waardebon van €50 te verloten.

Tot slot is er één manier om onder dit alles uit te komen en dat is door een zakelijk telefoonabonnement af te sluiten. Je zult hierbij dus een bedrijf moeten hebben. Bedrijven zijn uitgesloten van de toetsingsplicht. Zelf geen bedrijf dan kun je je werkgever altijd nog lief aankijken.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel