Deze Sony Xperia’s hebben verborgen 120Hz schermmodus


Heb je een nieuwe Sony Xperia-telefoon, blijkt hij te beschikken over een 120Hz scherminstelling maar staat hij uit. En ook geen eenvoudige mogelijkheid hem in te schakelen. Gemiste kans zou je zeggen maar mogelijk wel een teken aan de wand waar Sony mogelijk mee bezig is.

Allereerst maar iets over 120Hz. Beeldschermen hebben een zogenaamde verversingssnelheid; dat is de snelheid waarmee beelden worden opgebouwd. De eenheid die hiervoor wordt gebruikt is Hertz wat grofweg betekent hoe vaak per seconde. 120 Hz (afgekort van Hertz) betekent dus dat er 120 beelden per seconde worden getoond en het zorgt dat animaties extreem soepel en vloeiend verlopen. De meeste huidige telefoons werken met 60 Hz, nog steeds keurig maar niet zo vloeiend als 120 Hz. Razer bracht onlangs al een telefoon uit met een 120 Hz-scherm uit wat met name ideaal is voor het spelen van games.

Sony Xperia-scherm
Toont deze binnenkort 120Hz beelden?

Nu blijkt echter dat ook de Sony Xperia X, Sony Xperia X Performance, Sony Xperia XZ, Sony Xperia XZ Premium, Sony Xperia XZ1, Sony Xperia XZ1 Compact, Sony Xperia XA2 en Sony Xperia XA2 Ultra over een 120 Hz-scherm beschikken. Al staat de deze instelling uit en heeft een gebruiker niet de mogelijkheid deze aan te zetten. Dat ontdekte XDA door in de code van de toestellen te graven. Om de 120 Hz-modus aan te zetten is een aanpassing in de kernel nodig, iets wat een gebruiker niet zomaar kan doen. Een ontwikkelaar, of natuurlijk Sony wel. Ontwikkelaars melden wisselende resultaten als ze de 120Hz-modus gebruiken, hij is dus nog niet klaar voor het grote publiek.

Typisch Sony

Een 120Hz-scherm zou wel iets voor Sony zijn. Sommige Bravia TV's van het Japanse conglomeraat ondersteunen de modus al en het zou zeker passen in het rijtje van termen als Triluminos, X-Reality, 4K en onlangs nog Dynamic Vibration System. Allemaal technieken die Sony al elders heeft toegepast en waarmee het zich onderscheidt van de rest. Al moeten we toegeven dat ze zelden reden zijn om exclusief voor een Sony Xperia te kiezen omdat je niet zonder kan. Of en wanneer we ook 120 Hz-ondersteuning mogen toevoegen zal nog even afwachten zijn.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel