Archos Saphir 50X is nieuwe robuuste en voordelige smartphone


Archos heeft een vrij compacte smartphone aangekondigd met relatief laag prijskaartje. De Saphir 50X heeft een 5 inch HD-scherm, 13 megapixel camera en stevige 4.000 mAh batterij. En dat alles in een robuuste IP68-behuizing en daardoor bestand tegen vallen, stoten, water en stof.

Het is voor zover wij het kunnen nagaan de eerste robuuste smartphone die Archos uitbrengt. Volgens het Franse bedrijf is de Saphir 50X met name geschikt voor buitenshuis. De IP68-behuizing houdt namelijk de elementen netjes buiten de deur. Een half uur op de bodem van een meertje? Geen probleem. Temperaturen van -20 tot 55 graden? Geen probleem. Het overleven van valpartijen tot 1 meter? Geen probleem. Tegelijk twee simkaarten plaatsen? Ook geen probleem. En toch zal de Archos Saphir 50X niet voor iedereen geschikt zijn.

Archos Saphir 50X

Want de 50X is niet het meest uitgebreidste toestel dat we ooit in een robuuste behuizing hebben gezien. Het scherm meet een inmiddels vrij bescheiden 5 inch. Dat is niet overdreven klein maar we zijn inmiddels wel groter gewend. De resolutie komt uit op HD wat op dit schermformaat eigenlijk best prima is. De niet verwisselbare batterij is met 4.000 mAh wel lekker ruim te noemen. Archos past een quadcore-processor op 1,3 GHz toe met 2 GB aan werkgeheugen. Dat laatste kan snel problematisch worden. Gebruik je dagelijks veel apps en wissel je daar vaak tussen dan zul je rekening moeten houden met iets langere wachttijden. Simpelweg omdat het toestel voor hedendaagse begrippen niet erg veel werkgeheugen heeft. Dit alles wordt wel redelijk goedgemaakt door z'n vriendelijke prijs. Archos vraagt 159,99 euro voor het toestel. Je krijgt daarvoor een model met 16 GB geheugen wat nog verder uit te breiden is met aparte geheugenkaartjes. Wanneer de Archos Saphir 50X precies in de winkels ligt is onbekend.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel