Telecommonitor Q4 2015: minder sms'jes, meer data


Ieder kwartaal komt de Autoriteit Consument & Markt met de Telecommonitor. Vorig kwartaal heeft de trend zich voortgezet dat we met z'n allen minder sms'en en juist meer data zijn gaan verstoken. Dat komt vooral door de voltooiing van de uitrol van 4G.

De eerste trend die de ACM signaleert is de blijvende afname van het aantal verstuurde sms'jes. Verzonden we in het laatste kwartaal van 2012 nog met z'n allen 1,6 miljard sms'jes, vorig kwartaal was dat met de helft afgenomen tot 800 miljoen. Nog steeds veel maar door de opkomst van diensten als WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger wel flink minder. Om die diensten te kunnen gebruiken moeten mensen wel beschikken over een data-abonnement. Het is dan ook geen verrassing dat het data-verbruik toeneemt. Afgelopen kwartaal zelfs met 10 procent tot 35 miljard MB.

ACM Telecommonitor Q4 2015

We doen dat ook steeds vaker via een 4G-verbinding. Inmiddels zit 60 procent op het snelle 4G-netwerk. De populariteit van 4G gaat ook ten koste van het iets langzamere 3G wat inmiddels nauwelijks stijgt. Dat komt met name omdat inmiddels overal 4G beschikbaar is, vrijwel alle operators hebben hun 4G-netwerk landelijk uitgerold. Bijkomend voordeel is dat de investeringen in 4G teruglopen waardoor operators meer geld overhouden. Veel groei zagen de individuele operators niet, alleen Tele2 zag haar mobiele klantenbestand groeien met name doordat zij begonnen zijn klanten aan te sluiten op hun nieuwe 4G-netwerk.

(via)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel