Wil Google meer controle over Android?


De vele verschijningsvormen van Android zijn één van de succesfactoren van het besturingssysteem. Door de grote aanpasbaarheid van het uiterlijk van het OS kunnen fabikanten hun eigen identiteit aan een smartphone geven.

Smartphone-makers maken er ruimhartig gebruik van. Samsung heeft de eigen TouchWiz-interface, HTC heeft Sense. Geruchten gaan nu dat Google de vrijheid die fabrikanten en operators hebben bij het aanpassen van Android wil beperken. De kans dat het besturingssysteem net zo gesloten wordt als Windows Phone 7 of iOS, is klein, maar er zijn een aantal dingen die Google mogelijk dwars zitten.

Sense en TouchWiz

Het zal daarbij niet gaan om skins zoals HTC Sense of Samsung TouchWiz. Google heeft er belang bij dat fabrikanten dit soort aanpassingen doen. Enerzijds omdat veel gebruikers tevreden zijn met deze skins, anderszijds omdat het voor fabrikanten cruciaal is om een eigen identiteit mee te geven aan een smartphone.

Wat het belang van Google wel schaadt, is dat concurrenten aan de haal gaan met Android. Zo is Facebook één van de grote concurrenten van Google. Facebook weet steeds meer gebruikers te vinden, en trekt dus ook adverteerders aan, die niet naar Google gaan. Daarnaast vertrekken de laatste tijd veel Googlers naar Facebook. Het sociale netwerk gebruikt Google om met eigen telefoons te komen, zoals de HTC Salsa en de INQ Cloud Touch. Facebook maakt zo gebruik van investeringen die Google heeft gedaan. Het is voor te stellen dat dat de directie van de zoekgigant niet lekker zit.

Bing

Een ander voorbeeld, is een aanpassing die provider Verizon heeft doorgevoerd in een aantal Android-apparaten: het verving de zoekdienst van Google door die van aartsvijand Bing. Zo profiteert Microsoft van Android. Het zijn dit soort aanpassingen aan Android die in de toekomst mogelijk gevetood worden.

Bron: Feeds.engadget.com



Praat mee over dit artikel