Mega-overname op Amerikaanse mobieletelefoniemarkt


De Amerikaanse telco AT&T wil voor 39 miljard dollar T-Mobile USA overnemen van Deutsche Telekom. AT&T wordt daardoor de grootste mobiele operator in de Verenigde Staten.

Als de deal door de Amerikaanse autoriteiten goedgekeurd wordt, kunnen mobiele bellers in de VS kiezen uit drie providers: AT&T, Verizon en Sprint. Verizon is op dit moment de grootste mobiele operator in de Verenigde Staten. Sprint is de kleinste, en komt door de overname nog verder in de verdrukking. Lange tijd gingen geruchten dat Sprint en T-Mobile zouden fuseren, om samen een vuist te maken tegen de grote providers Verizon en AT&T.

Reactie Sprint

De bedrijfsleiding van Sprint noemt de voorgenomen overname een "dramatische verandering", en stelt de (retorische) vraag of deze actie wel het beste is voor de consument. Het ministerie van justitie en de FCC (Federal Communication Commission) nemen de beslissing of de fusie tussen T-Mobile en AT&T goedgekeurd wordt.

T-Mobile staat in de VS bekend om lage prijzen, terwijl AT&T iets duurder is. Het is daarom goed mogelijk dat Amerikaanse consumenten ook nadelige effecten van deze deal zullen hebben, omdat er minder druk zal zijn op Verizon en AT&T om de prijzen laag te houden.

Baby Bells

AT&T is in naam de opvolger van het bedrijf dat in een grijs verleden telegraaflijnen exploiteerde. Het bedrijf was ooit monopolist op de vaste telefoniemarkt, maar werd in 1982 gedwongen zich op te splitsen in zeven regionale exploitanten van telefonie, de zogenaamde 'Baby Bells'. Het moederbedrijf AT&T ging zelf, met weinig succes, verder in de computerindustrie. Uiteindelijk werd AT&T opgekocht door SBC, een fusie van een aantal Baby Bells, dat daarop de naam AT&T aannam. Ook Verizon ontstond door fusies van een aantal bedrijven die in 1982 van AT&T afgesplitst werden.

Als de overname wordt goedgekeurd, krijgt Deutsche Telekom in totaal 25 miljard dollar cash, 17 miljard euro tegen de huidige dagkoers. Dat nieuws zorgde ervoor dat het aandeel KPN op de Amsterdamse aandelenbeurs aan waarde won. Beleggers speculeren erop dat Deutsche Telekom KPN zal overnemen. De dagwaarde van KPN (de beurskoers maal het aantal uitstaande aandelen) ligt rond de 18 miljard euro.Praat mee over dit artikel