iPhone-gebruikers stemden VVD, mensen zonder smartphone SP


Uit een exitpoll voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 blijkt dat iPhone-gebruikers vooral op de VVD gestemd hebben. Van alle partijen scoorde het CDA het beste onder Android-gebruikers. Ook opvallend; mensen zonder smartphone stemden vooral SP.

Dat blijkt althans uit de exitpoll van Maurice de Hond. Hieruit blijkt dat een kwart van alle iPhone-gebruikers VVD gestemd heeft. Android-telefoons zijn een stuk minder populair onder VVD-ers, het platform scoorde met 12% zelfs nipt slechter dan Windows Phone dat op 13% uitkomt. Procentueel gezien zien we de meeste Android-gebruikers bij het CDA al scoort daar Windows Phone vreemd genoeg met 21% nog hoger. Ander opvallende conclusie; mensen zonder smartphone stemden vooral op de SP. Een kwart van alle mensen zonder smartphone stemden SP.

Exitpoll TK17 Maurice de Hond
Wie stemde wat? (Klik voor groter beeld)

Ook als we uitsplitsen naar merk zien we opvallende resultaten. Zo heeft opgeteld bijna de helft van alle gebruikers met een Apple en Samsung-telefoon gestemd op de VVD. Bij het CDA bezit het merendeel nog een Nokia-telefoon. PVV-ers bellen vooral met een Samsung-telefoon. Kiezers van GroenLinks zoeken het vooral buiten de traditionele merken. Bij 50PLUS zitten opvallend veel Nokia-gebruikers. 14% van alle Nokia-eigenaren stemden de seniorenpartij waar iPhone en Samsung-gebruikers op slechts 1% blijven steken. Maurice de Hond bekeek ook welke computer stemmers thuis hebben staan. Niet verrassend blijkt dat de meeste Mac-gebruikers, toch al geen goedkope computers, op de VVD gestemd hebben. Al kent de VVD ook veel Dell-gebruikers. Voor Samsung-PC's geldt ook hier weer dat er relatief veel PVV-stemmers vertegenwoordigd zijn.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel