Apple iPhone 7 Plus vergeleken met de Samsung Galaxy S8+


Je kunt er de klok op gelijkzetten; ieder voorjaar komt Samsung met nieuwe vlaggenschepen en ieder najaar doet Apple hetzelfde. En nu Samsung's aanbod voor dit jaar officieel is wordt het tijd beiden eens met elkaar te vergelijken.

Zowel de Samsung Galaxy S8+ als de Apple iPhone 7 Plus zijn de grootste modellen die de titanen in het assortiment hebben. En alhoewel je gelet op het schermformaat niet zou zeggen (6,2 inch tegen 5,5 inch) zijn beide toestellen vrijwel even groot. Dat komt enerzijds omdat het Samsung gelukt is om de schermranden weg te laten, maar het komt ook omdat een schermdiagonaal niet één-op-één iets vertelt over het schermoppervlakte. Zo is het scherm van de Galaxy S8+ een stuk smaller waardoor het enorme diagonaal niet meteen resulteert in ook een groot schermoppervlakte.

Apple iPhone 7 Plus en Samsung Galaxy S8 Plus
De iPhone 7 Plus en S8+ verschillen ondanks schermformaat nauwelijks in omvang

Toch leert de S8+ Apple iets; en dat is dat het technisch mogelijk is om de schermranden weg te laten. Apple past van oudsher best forse balken boven en onder het scherm toe. Nu is die onderste nodig om ruimte te laten voor de 3D Touch-knop, maar het bleek al eerder technisch mogelijk om de vingerafdrukscanner ook in het scherm te verwerken. Daarmee zou Apple of een flink kleinere iPhone Plus kunnen maken, óf een iPhone met een flink groter scherm. Naast het grote verschil in beeldscherm zijn er nog meer verschillen tussen beide toestellen. De belangrijkste sommen we op.

Dubbele camera

Voor de lancering van de Samsung S8+ gingen we er vanuit dat Samsung een dubbele camera zou toepassen. Dat ontbreekt echter en is dus iets waar de iPhone 7 Plus zich in onderscheid. Apple gebruikt de dubbele camera om scherpte/diepte vast te leggen waarmee de achtergrond geblurd kan worden. Daarmee springt het onderwerp meer uit de foto, iets wat we doorgaans als mooi ervaren.

Apple iPhone 7 Plus Duo Camera
De iPhone heeft een dubbele camera

En toch beschikt de Samsung over min of meer dezelfde functie, al heet het hier Selectieve Focus. Hierbij kun je ook achteraf nog de focus veranderen, bijvoorbeeld van de voor- naar de achtergrond. Samsung's alternatief is wel wat langzamer dan Apple's variant en is daarmee minder geschikt voor bewegende opnames.

Selfiecamera

Ben je meer iemand van selfies dan heeft de Samsung Galaxy S8+ wel een beter antwoord. Niet alleen is hier de resolutie hoger, 8 in plaats van de 5 megapixel van de iPhone 7 Plus, ook beschikt de Samsung over een flink betere lens. Voordat licht de camerasensor bereikt gaat deze door een lens. Hier gaat altijd wat licht verloren en dat resulteert in een iets minder heldere foto. De lens van de S8+ kent een maximale opening van f/1.7 wat veel beter is dan de f/2.2 van de iPhone. Je schiet met de S8+ dus heldere foto's in het donker of binnenhuis die bovendien ook nog eens scherper zijn. En de aanwezigheid van autofocus zorgt dat je ook scherper close-ups kunt maken. Ook dat lukt de iPhone niet.

Samsung Galaxy S8+ geheugen uitbreiden
De Samsung kan eenvoudig geheugen uitbreiden

Irisherkenning en geheugenuitbreiding

Verder zien we vooral veel gelijkenissen. Dat is ook niet zo verwonderlijk; beide toestellen bevinden zich aan het absolute topsegment. Het is simpelweg het beste wat beide bedrijven te bieden hebben en ze zijn dus erg aan elkaar gewaagd. Toch zijn er nog wel wat kleine verschillen te bespeuren. Zo beschikt de Samsung over iris-herkenning bovenop de vingerafdrukherkenning. Die zit nu achterop het toestel en dat kan daarom even wennen zijn. Herkenning van je iris (het gekleurde deel van je oog) is dan een alternatief al werkt het wel iets langzamer dan herkenning via vingerafdruk. Bij Apple zit de vingerafdrukherkenning nog altijd voorop. Tot slot handig aan de Samsung en absoluut gemis bij de Apple is de mogelijkheid om geheugen uit te breiden door een geheugenkaartje te plaatsen. De Galaxy S8+ komt standaard met 64 GB geheugen. Sterker nog, er zijn in Nederland helemaal geen andere geheugenuitvoeringen verkrijgbaar. Wil je meer opslag dan plaats je een geheugenkaartje. Er worden kaartjes tot 256 GB geaccepteerd. Hetzelfde bij de iPhone 7 Plus doen is onmogelijk. Je zult vooraf goed moeten nadenken hoeveel opslag je nodig hebt. Eenmaal gekocht kan daar niets meer aan veranderen. Ook niet wanneer je opslag vol zit met apps, foto's en video's.

Tot slot

Al met al blijft het kiezen tussen een Samsung Galaxy en een Apple iPhone een persoonlijke keuze die ook vooral op gevoel plaatsvindt. De ene draait Google's Android en de andere Apple's iOS en mensen hebben nou eenmaal een voorkeur voor één van beiden. Toch kunnen we uit persoonlijke ervaringen zeggen dat wisselen weliswaar in het begin even wennen is, maar zeker te doen. Vrijwel iedere app komt voor op het andere platform, werkt weliswaar iets anders maar went al vrij snel. Bovendien zegt een wijs spreekwoord; verandering van spijs doet eten.


Prijsvergelijker Apple iPhone 7 Plus
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
32 GB Jet Black
€ 199,00 € 199,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 7 Plus


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S8+
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
Midnight Black
€ 229,00 € 229,00   Bekijk
Amazon
Orchid Grey
€ 499,00 € 499,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Samsung Galaxy S8+


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel