Internetbedrijven geven beperkt inzage in dataverzoeken


In een poging om transparanter te worden hebben enkele techbedrijven waaronder Facebook, Google, Microsoft en Yahoo cijfers gegeven over het aantal dataverzoeken van overheidsinstanties. Veel wijzer worden we er echter niet van.

De afgelopen tijd stond het nieuws vol van hack- en aftap-verhalen van de Amerikaanse NSA. Niet alleen verzamelde de overheidsdienst onvrijwillig informatie, ook werden verzoeken gedaan aan internetbedrijven. Verzoeken om iemands zoekgedrag bijvoorbeeld. Diverse technologiebedrijven werden beschuldigd van het zomaar verstrekken van die informatie. Om dat enigszins tegen te spreken willen die bedrijven nu open kaart spelen en geven nu informatie over het aantal dataverzoeken. Eerder mocht dat niet maar door het versoepelen van de Foreign Intelligence Surveillance Act is dat mogelijk geworden.

Yes We Scan!
Yes We Scan!

Microsoft ontving in de eerste helft van 2013 tussen de 15.000 en 15.999 verzoeken, Google moest tussen de 9.000 en 9.999 gebruikers napluizen en Facebook ontving tussen de 5.000 en 5.999 verzoeken. Bedrijven mogen nog steeds niet exacte cijfers geven. De meeste verzoeken gingen naar Yahoo, tussen de 30.000 en 30.999 gebruikers werden daar nagetrokken. Hoeveel gebruikers in de tweede helft van 2013 zijn nagetrokken mag vanwege eerder genoemde wet niet vermeld worden. Alles in het belang voor de nationale veiligheid.

Bron: Reuters.com
Foto: Bud Korotzer (cc)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel