Allereerste Ubuntu-telefoon zal lastig verkrijgbaar zijn


Twee jaar na het aankondigen van het Ubuntu voor telefoons-project heeft het bedrijf haar allereerste telefoon aangekondigd. De Aquaris E4.5 Ubuntu Edition zal alleen lastig verkrijgbaar zijn; alleen volgers van het eerste uur kunnen er 1 bemachtigen.

Die mensen kunnen 169,90 euro neerleggen om een exemplaar van de Spaanse fabrikant BQ te bemachtigen. Voorwaarde is wel dat ze óf het Twitteraccount @ubuntu óf @bqreaders volgen. Levering zal alleen binnen Europa plaatsvinden. Eerlijk gezegd vinden wij de prijs nogal hoog als je ziet wat je daarvoor krijgt. Een 4,5 inch groot toestel met (eerlijk is eerlijk) enorme schermranden. Ook de qHD-resolutie is niet bepaald hoog en de niet nader gespecificeerde MediaTek-processor op 1,3 GHz klinkt ook niet erg krachtig. Bovendien ontbreekt 4G.

Ubuntu Aquaris Ubuntu Udition
De Aquaris E4.5 Ubuntu Edition

In principe draait het daar bij deze eerste Ubuntu-telefoon ook niet om. Het is de allereerste keer dat het bedrijf van de bekende Linuxdistributie met een telefoon komt. Het project loopt immers al meerdere jaren en eerdere pogingen om met een telefoon te komen mislukten. Ubuntu claimt met haar telefoon niet zomaar opnieuw een Android-kloon neer te zetten. In plaats van een homescherm met een app-drawer werkt Ubuntu met scopes. Zo combineert een scope content van meerdere bronnen. Video's bijvoorbeeld toont filmpjes van zowel YouTube als Vimeo. Er zijn wel losse apps, die zijn te openen uit een smalle balk die te openen is dankzij een speciale gesture.

Stevige concurrentie

Wie de video bekijkt ziet een erg gelikte uiterlijk die redelijk verfrissend is en niet meteen lijkt op iOS of Android maar ook niet fundamenteel anders is. Toch verwachten we dat Ubuntu het moeilijk gaat krijgen in de telecommarkt. Ware het niet omdat de concurrentie moordend is. Er is ook niet echt een behoefte aan een nieuw platform. Het gebrek aan apps zal gebruikers ook niet overtuigen om over te stappen. De bedoeling is nu dat ontwikkelaars met toepassingen komen en het is voor Ubuntu hopen dat daar een killer-app tussen zit.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel