Sony hint op Xperia met dubbele camera en hoge 51200 ISO-waarde


Tijdens de aankondiging van de Xperia XZ2 en XZ2 Compact hintte Sony op een nog onaangekondigde Xperia met dubbele camera. Deze zou over een maximale ISO-waarde beschikken van 12800 voor video en 51200 voor foto's waardoor hij voor telefoonbegrippen over een ongekende nachtmodus zou beschikken.

Waarschijnlijk doelt Sony op de Xperia XZ2 Premium. Die naam liet de presentator per ongeluk vallen waarna hij zich meteen corrigeerde. Sony liet alvast een teaser video zien waarin enkele eigenschappen van dit nog onaangekondigd Xperia-model belicht werden. Sony maakt als één van de weinige fabrikanten haar eigen camera-systemen maar past een dubbele hoofdcamera vreemd genoeg nog niet toe. Aan het hart staat een Fusion Image Signal Processor (ISP) met een maximale ISO-waarde voor video van 12800 en voor foto's zelfs 51200. Dat is veel meer dan de maximale 1600 die het menselijk oog kan waarnemen.

Sony Dual Camera phone with high 12800 ISO
Het verschil tussen ISO 1600 en ISO 12800

Dit moet voor veel beter belichte foto's en video's zorgen, met name in het donker. Mobiele telefoons zijn de laatste jaren steeds beter geworden in nachtfotografie, voornamelijk door het toepassen van lichtsterke lenzen. Sony zoekt het nu in de ISO-waarde, de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe hoger dit getal, hoe lichtgevoeliger. Tegelijkertijd betekent het ook een korreliger opname, dus het is altijd zoeken naar de juiste balans. Sony imponeerde de laatste jaren vooral in haar spiegelreflex en systeemcamera's met hoge ISO-waarden. Het trekt die voorsprong nu naar de mobiele telefooncamera's die vele malen kleiner zijn. Het is trouwens niet de eerste keer dat Sony een mobiele telefoon met hoge ISO 12800 uitrust; ook de Z5 beschikte er al over al was die door de enorme korreligheid niet echt bruikbaar.

Lancering nog onduidelijk

Het is vooralsnog onduidelijk wanneer Sony deze nog onbekende Xperia-telefoon gaat aankondigen. Daar deed het tijdens haar MWC-persevent geen uitspraken over. Toeval wil dat Sony vandaag, 26 februari, nog een aankondiging gepland heeft staan voor een nieuwe systeemcamera, mogelijk de A7III. Mogelijk volgt de Xperia XZ2 Premium eerder dan verwacht. Zo niet dan zou het nog wel eens kunnen duren voordat we hem te zien krijgen.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel