Sony presenteert 4 nieuwe Xperia-telefoons; XZs, XZ Premium, XA1 en XA1 Ultra


Sony is het MWC begonnen met de onthulling van niet minder dan vier nieuwe Xperia-modellen. Absoluut vlaggenschip van die kwartet is de Xperia XZs met een slow motion-videocamera die 960 beelden per seconde kan vastleggen.

De Xperia XZs met z'n zogenaamde Motion Eye-camera is hiermee in staat om het onzichtbare zichtbaar te maken. Sony is dit gelukt door de cameramodule van geïntegreerd geheugen te voorzien. Gebruikers kunnen tijdens het schieten van een regulier filmpje kiezen voor de slow motion-functie. Beelden worden dan tot 4 keer langzamer opgenomen dan voorheen mogelijk was. Een andere noviteit van de camera op de XZs is de Predictive Capture-functie. Deze schiet zelf 4 foto's op het moment dat het een interessante beweging waarneemt en dus nog voordat jij op de opneemknop hebt kunnen drukken. Zo mis je nooit meer dat perfecte moment.

Sony Xperia XZs
De Xperia XZs met slow motion-camera

Om er vervolgens voor te zorgen dat die foto's er ook nog eens gedetailleerder uitzien is daar de 19% grotere camerasensor, de verbeterde Bionz-verwerkingsengine en een geheel nieuwe G-lens. Foto's moeten hierdoor helderder, scherper en rijk van detail zijn. Om van de Sony Xperia XZs een echte multimediatelefoon te maken heeft Sony ook nog aan het audio-gedeelte aandacht besteed. Met de integratie van DSEE HX (Digital Sound Enhancement Engine) lukt het de XZs om van ieder muziekbestand een Hi-Res audiobestand te maken, zelfs als dat ze niet zijn. Die zogenaamde opschaling werkt ook via Bluetooth op een draadloze koptelefoon. Sony hoopt de Xperia XZs vanaf 13 maart 2017 in de winkels te hebben voor een adviesprijs van 649 euro. Beschikbare kleuren zijn Ice Blue, Warm Silver en Black. Klanten die een pre-order plaatsen krijgen daarbij gratis een Sony SRS-XB30 speaker bij ter waarde van 169 euro.

Sony Xperia XZ Premium

Ook interessant is de Xperia XZ Premium met een Triluminos 4K-scherm met HDR-functie. Het is niet de eerste keer dat Sony een dergelijk hoge resolutiescherm in een mobiele telefoon toepast. Of het echt zinvol is laten we aan jou over, de XZ Premium is ook meer een showcase-telefoon om de wereld te laten zien waartoe Sony allemaal in staat is. En eerlijk is eerlijk; de XZ Premium is een bewonderenswaardige telefoon. Niet alleen zit er een 4K-scherm in van 5,5 inch met een resolutie van 2160 x 3840, ook de XZ Premium kent dezelfde Motion Eye-camera als de XZs. Hiermee is dus ook slow motion-video mogelijk tot 960 beelden per seconde. Handig is verder dat je zojuist geschoten 4K-video's direct op ware resolutie kunnen worden terug bekeken.

Sony Xperia XZ Premium

Alsof hiermee de Sony Xperia XZ Premium nog niet high-end genoeg was dan is daar nog de Snapdragon 835-processor van Qualcomm. Dat is op moment van aankondigen de allernieuwste chipset en tevens de krachtigste. Sony past verder 64 GB aan UFS-opslaggeheugen toe dat sneller is dan conventioneel geheugen. Je kunt dit eventueel nog uitbreiden tot 256 GB via een aparte geheugenkaart. De Xperia XZ Premium kent een waterdichte IP65/68 behuizing, metalen boven- en onderkant en gebogen 2.5D Gorilla Glass 5. Het toestel krijgt een stevige adviesprijs mee van 749 euro en is verkrijgbaar in de kleuren Luminous Chrome en Deepsea Black. Verwacht hem eind voorjaar in de winkels.

Sony Xperia XA1 en XA1 Ultra

Het was niet alleen high-end wat de klok sloeg tijdens Sony's persconferentie. De aangekondigde XA1-serie zijn juist mid-range telefoons maar wel met uitstekende camera-eigenschappen. Kleinste is deze XA1 met een HD-beeldscherm van 5,0 inch en een borderless ontwerp dat we ook al bij de introductie van de XA zagen. Toch draait het vooral om z'n 23 megapixel camera met grote 1/2.3" Exmor-sensor. Hoe groter de camerasensor hoe meer licht er op valt, en hoe meer licht hoe beter belicht je foto's zijn.

Sony Xperia XA1 Ultra en de XA1
De Sony Xperia XA1 Ultra met op de voorgrond de XA1

De camera van zowel de XA1 als XA1 Ultra beschikken over een snelle hybride autofocus en de camera-app opent in 0,6 seconde zodat de perfect geschoten foto nooit ver weg is. Verschil tussen beide modellen is het schermformaat. De XA1 Ultra kent een groter 6 inch Full HD-scherm. Ook de selfiecamera is anders. Kent de Xperia XA1 een keurige 8 megapixel selfiecamera met 23mm groothoeklens, de XA1 Ultra heeft een 16 megapixel selfiecam met selfieflitser en optische beeldstabilisatie. Daarmee belooft de XA1 Ultra de ultieme selfietelefoon te worden. Beide modellen worden aangedreven door een MediaTek-processor bestaande uit acht cores voor snelle prestaties en draaien vanuit de doos Android 7 Nougat. De XA1-serie ligt vanaf het voorjaar in de winkel in de kleuren White, Black, Gold en Pink. Adviesprijzen voor de XA1 beginnen bij 279 euro, de XA1 Ultra moet naar verwachting 379 euro kosten.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel