Qualcomm rust nieuwe midrange processors uit met high-end functies


Qualcomm heeft een viertal nieuwe Snapdragon-processors aangekondigd. De 415, 425, 618 en 620 zijn stuk voor stuk middenklassers maar krijgen wel enkele eigenschappen mee die we voorheen alleen bij de meer uitgebreidere exemplaren zagen.

Wat de nieuwe Qualcomm-processors echter gelijk hebben is dat ze 64-bits zijn. De Snapdragon 425 en de 620 zijn octa-core processors terwijl de Snapdragon 415 en 618 over twee kernen minder beschikken (hexa-core). Met uitzondering van de Snapdragon 415 ondersteunen ze allemaal het veel snellere 4G-internet tot snelheden van 300 Mbit/s en uploadsnelheden tot 100 Mbit/s. Dat komt overeen met LTE categorie 7. De Snapdragon 415 blijft steken op maximaal 150 Mbit/s.

Qualcomm Snapdragon line up

De Snapdragon 618 en 620 kunnen beide overweg met 2K-beeldschermen en kunnen videobeelden opnemen met een resolutie van 4K. Dergelijke resoluties zagen we voorheen alleen terug in de high-end processors. Alle processors kunnen overschakelen op energiezuiniger cores om batterij te besparen of kunnen cores uitschakelen. Alle aangekondigde Snapdragons lijken te zijn gebaseerd op 20nm. Pas vanaf 2016 wil Qualcomm werken met het kleinere en in potentie energiezuiniger 16nm. Samsung lijkt die stap dit jaar al te nemen met de Exynos 7420 die vermoedelijk in de Galaxy S6 terecht komt.

Verkrijgbaarheid

De vier aangekondigde Snapdragon-processors zullen vanaf de tweede helft van 2015 beschikbaar komen voor fabrikanten van smartphones. Het kan dan nog enkele maanden duren voordat de eerste telefoons ermee beschikbaar worden.


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S6

Toon alle aanbiedingen van de Samsung Galaxy S6


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel