Samsung topman opgepakt op verdenking van omkoping


In Zuid-Korea is grote opschudding ontstaan na het arresteren van Lee Jae-yong; topman van de Samsung Groep en als enig zoon van Lee Kun-hee de gedoodverfde opvolger en kroonprins van het Samsung imperium.

Lee Jae-yong wordt volgens een bericht van Bloomberg verdacht van omkoping, verduistering en meineed. Wij kennen Samsung vooral als fabrikant van smartphones maar het conglomeraat maakt naast andere consumentenelektronica ook witgoud, halfgeleiders, en zelfs schepen. Het is zelfs actief in de verkoop van verzekeringen en bezit een pretpark in thuisland Korea. Onder leiding van Lee Jae-yong zou de Samsung Group een bedrag van omgerekend 40 miljoen euro hebben betaald in ruil voor gunsten van de regering van Park. Eind 2016 gingen Zuid-Koreanen massaal de straat op om te protesteren tegen vermeende corruptie van de regering van Park Geun-hye.

Lee Jae-yong
Een jonge Lee Jae-yong (rechts) tijdens de introductie van de eerste Galaxy Note

De arrestatie hing al een tijdje in de lucht. Eerder nog in januari werd een arrestatieverzoek tegen Lee teruggedraaid na het opduiken van nieuwe informatie. Een veroordeling laat nog wel even op zich wachten. Dat zal pas op z'n vroegst in de tweede helft van 2018 aan de orde zijn. Lee Jae-yong volgde in 2008 z'n vader op nadat hij eveneens beschuldigd werd van omkoping. Zijn officiële functieomschrijving binnen het Samsung concern luidt Vice Chairman. Wat de exacte gevolgen zijn voor het vastzetten van Lee zijn nog onbekend, iets wat aandeelhouders niet gunstig stemt. Het aandeel Samsung verloor flink op de beurs na het bekendmaken van het nieuws maar is op moment van schrijven alweer aan het herstellen.Praat mee over dit artikel