Huawei brengt opvouwbare Mate Xs uit zonder Google-apps


Niet tijdens het Mobile World Congress maar wel online heeft Huawei de Mate Xs aangekondigd. De opvolger van de Mate X krijgt een eveneens 8 inch groot scherm maar met steviger scherm en behuizing, zonder Google.

Uit de naam kun je afleiden dat de Mate Xs niet echt een revolutionaire opvolger is maar meer een evolutionaire. En dat is ook helemaal niet zo gek als je bedenkt dat de foldable-markt nog volop in beweging is en nog lang niet uitgekristalliseerd. Het moet zich als het ware nog uitvinden. Huawei zet voor de Mate Xs vooral in op een hogere duurzaamheid.

Richard Yu met de Huawei Mate Xs
Richard Yu met de Huawei Mate Xs

Zo is de opvolger van de Mate X gemaakt van Liquid Metal wat gebaseerd is op Zirconium; een materiaal wat tot 30% steviger is dan een titanium-legering. Ook het Flexible Display scherm is steviger dankzij een extra laag polyimide. Van glas zoals Samsung maakt Huawei nog geen gebruik. Het scherm meet nog altijd 8 inch opgevouwen en is ingeklapt 6,38 inch achterop en 6,6 inch voorop. Voor de camera's heeft Huawei weer samengewerkt met Leica. We vinden er een 40 + 16 + 8 megapixel camera voor alledaagse kiekjes, ultra-groothoeklens en telephoto-lens. Die laatste kan 3x optisch inzoomen en tot 30x digitaal. Hier bovenop komt nog een ToF-sensor voor betere diepteherkenning.

HMS Core

De batterij meet dit jaar 4500 mAh in capaciteit, kan tot 55W snel geladen worden en is zelfs in staat om je laptop op te laden. De Mate Xs draait het vernieuwde EMUI 10 wat op Android 10 gebaseerd is. Google-apps zul je er echter niet op aantreffen. Huawei kampt nog steeds met de Amerikaanse boycot en dus mag Google geen apps en diensten leveren. Android is open-source dus die is vrijelijk te gebruiken. Om toch een werkbare telefoon te krijgen heeft Huawei het eigen HMS Core gemaakt. Deze moet Google's GMS Core 1-op-1 vervangen en beschikt over een eigen applicatiewinkel genaamd AppGallery. Voor iedere Google app zijn alternatieve bedacht. Denk aan kaarten, navigatie en veiligheid. Huawei heeft geld gereserveerd om ontwikkelaars te bewegen bestaande Android-apps te porten naar het eigen HMS. Apps zoals Booking, Deezer, Opera en True Caller zijn al overstag.

Huawei Mate Xs prijs

Huawei gelooft zo sterk dat HMS Core een goed genoeg alternatief is voor Google's GMS Core dat het de Huawei Mate Xs gewoon wereldwijd uitbrengt. Ook in Nederland wordt hij verwacht, voor een adviesprijs van €2499. Je krijgt hiervoor de versie met 8 GB aan intern RAM-geheugen en 512 GB opslaggeheugen. Verwacht hem vanaf april in de winkels.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel