Asus introduceert iPhone X-kloon ZenFone 5 en 5Z


Asus heeft op het MWC de ZenFone 5-serie aangekondigd die het grotendeels gebaseerd heeft op de Apple iPhone X, maar dan iets verbeterd heeft. Althans, dat is Asus' eigen uitleg. De ZenFone 5 en 5Z krijgen een groot schermoppervlakte die 90% van de voorkant beslaat en een notch die 26% kleiner is dan op de iPhone X.

De ZenFone 5 is eigenlijk een wat gekke naam, er bestond al een Asus-telefoon met die naam. Een model uit 2014 met Intel Atom-processor. Deze nieuwe tijdens het Mobile World Congress aangekondigd model heeft een iets moderner voorkomen. Een 6,2 inch groot scherm met bovenin een inkeping die Asus zelf maar al te graag met die van de iPhone X vergelijkt. Tijdens de onthulling verkondigde Asus trots dat 'hun' notch 26% kleiner is. Als ze hem weggelaten hadden was het zelfs 100% geweest maar dat terzijde.

Asus ZenFone 5
ZenFone 5; We Love Photo

De ZenFone 5Z is met een ingebouwde Snapdragon 845-processor en tot 8 GB aan werkgeheugen duidelijk het krachtiger vlaggenschip van de twee. De reguliere ZenFone 5 beschikt juist over een Snapdragon 636-processor. Wel zijn beiden uitgerust met een dubbele camera met Sony IMX363-sensor. Deze cameramodule beschikt over relatief grote pixels van 1,4µm groot, een lichtsterke f/1.8 lens en optische beeldstabilisatie. Asus gebruikt voor tweede camera een 120º groothoeklens zodat zonder kwaliteitsverlies ingezoomd kan worden. De camera krijgt diverse AI-functies met zelflerende eigenschappen om zelf de beste instellingen te kiezen. Asus geeft de ZenFone 5Z een redelijk scherpe adviesprijs mee van 479 euro wat niet gek is voor een high-end vlaggenschip. Dit is wel de uitvoering met 4 GB aan RAM en 64 GB opslaggeheugen.

Asus ZenFone 5 Lite
ZenFone 5 Lite

ZenFone 5 Lite

Toonde Asus ook nog de ZenFone 5 Lite met een iets kleiner scherm van 6 inch al ontbreekt hier de notch bovenaan het scherm. Wel beschikt de Lite een dubbele camera, zowel achterop als aan de voorkant. Het gaat in beide gevallen om een 20 + 16 megapixel sensor van Sony-makelij. Ook hier past Asus voor de 2e camerasensor een 120º groothoeklens toe. Asus voorziet de ZenFone 5 Lite van een Snapdrago 630-processor met een 3.300 mAh batterij. Noemenswaardig is de SIM-kaartslot waar je tot 3 kaarten in kwijt kunt; een Tri SIM-telefoon dus. Prijzen en beschikbaarheid zijn op moment van schrijven nog niet bekend. Mocht je na het lezen van deze beschrijving de ZenFone 5Q missen, dat kan kloppen; in sommige markten wordt hij als Asus ZenFone 5 Lite te koop aangeboden.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel