EU legt chipmaker Qualcomm boete op van 997 miljoen euro


Chipfabrikant Qualcomm moet de EU een boete overmaken van 997 miljoen euro. Het bedrijf zou volgens de Europese Commissie misbruik hebben gemaakt van haar machtspositie en Apple betaald hebben om exclusief chips van Qualcomm te gebruiken.

De Europese Commissie heeft chipfabrikant Qualcomm al sinds 2015 op de korrel. Aanleiding was de grote bedragen geld die Qualcomm aan Apple betaalde voor het gebruik van haar eigen chips in de iPhone en iPad-lijn. Apple maakt weliswaar al langere tijd haar eigen A-chips voor de iPhone-reeks maar gebruikt chips van Qualcomm voor 3G en 4G. Door Apple te betalen zou Qualcomm dus misbruik hebben gemaakt van haar machtspositie en dat is tegen de Europese regels, aldus Margrethe Vestager; Eurocommissaris voor Mededinging. Het legt daarom Qualcomm een boete op van maar liefst 997 miljoen euro. Het ligt in de verwachting dat Qualcomm tegen de boete in beroep gaat.

Eurocommissaris Margrethe Vestager
Eurocommissaris Margrethe Vestager

Inmiddels is Apple met Qualcomm verwikkeld in diverse rechtszaken over het gebruik van patenten en de prijs die het daarvoor moet betalen. Apple zou Qualcomm daarom willen inruilen voor chips van Intel of MediaTek. Het verliezen van Apple als klant zou grote impact kunnen hebben op Qualcomm, reden om diverse tegenrechtszaken aan te spannen en zelfs een importverbod aan te vragen voor de iPhone in China en de VS. Mocht Apple inderdaad overstappen van Qualcomm naar een andere fabrikant dan zou dat wel eens gevolgen kunnen hebben voor de internetsnelheden van toekomstige modellen. Terwijl de concurrentie al in staat is om gigabit internet te leveren zou Apple moeten leren leven met lagere snelheden omdat momenteel alleen Qualcomm- en Samsung-chips deze snelheden aankunnen.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel