Oud en Nieuw 2011 - 2012: verdubbeling data, minder SMS


De drie Nederlandse mobiele operators melden een stijging van het dataverkeer in de eerste uren van het nieuwe jaar ten opzichte van 2011. Het aantal verstuurde SMS’jes nam bij KPN, Vodafone en T-Mobile af.

KPN meldt een verdubbeling van het dataverkeer, en zegt dat naast het aantal SMS’jes ook het aantal belminuten tijdens de jaarwisseling is afgenomen. Vodafone zegt dat er evenveel gesprekken werden gevoerd over het netwerk als in 2011. Ook Vodafone zag het dataverkeer verdubbelen, en meldt een afname van het aantal verstuurde SMS’jes. Bij T-mobile nam het belverkeer iets toe, verdubbelde het datagebruik, en nam het SMS-verkeer af. KPN maakte een filmpje over het mobiele netwerk tijdens nieuwjaarsnacht.

Alle operators zien dus een grote stijging van het gebruik van mobiel internet, en een afname van klassieke tekstberichten. Een verrassend beeld is dat niet. De operators beklagen zich al langer over terugnemend gebruik van SMS, en zien dat ook tijdens de jaarwisseling. Opvallend is dat het belverkeer sterk verschilt per provider; terwijl KPN een daling meldt, steeg het spraakverkeer bij T-Mobile, en bleef Vodafone gelijk.



Praat mee over dit artikel