CES 2010: Palm kondigt vernieuwde Pre en Pixi aan

· 1 reactie


Palm heeft tijdens haar keynote tijdens het jaarlijkse CES een nieuwe versie aan van de Pre en Pixi aangekondigd. Ook een nieuwe versie van het besturingssysteem webOS zit eraan te komen met veel vernieuwingen. Welke precies, sommen we op.

Zowel de Pixi als de Pre, overigens hier beide niet verkrijgbaar, krijgen een update; Pre Plus en de Pixi Plus. Schokkend is de update niet. Zo zijn de verschillen minimaal, vooral qua uiterlijk. Zo heeft de Pre Plus een geheugen-verdubbeling gekregen en is de fysieke bedieningstoets verdwenen. De achterkant van de Pre Plus is nu standaard geschikt voor Palm's Touchstone inductie-lader.

Palm Pre Plus
Palm Pre Plus

De Pixi Plus heeft WiFi gekregen, en daar zal hij het mee moeten doen. Overige wijzigingen hebben wij niet kunnen vinden. Waarom zou iemand een Pre Plus of Pixi Plus willen kopen? Daar komt de nieuwe versie van webOS, versie 1.4, om de hoek kijken.

Palm Pixi Plus
Palm Pixi Plus

Zo krijgt webOS 1.4 onder andere ondersteuning voor volwaardige game-ondersteuning. De pilaren van webOS rusten op internet-standaarden. Probleem is dat spelletjes, die ook nog eens visueel aantrekkelijk zijn, onmogelijk met huidige standaarden te maken zijn. Hierdoor is een meer rechtstreekser contact met de onderliggende hardware voor nodig. Iets wat tot op heden nog ontbrak binnen webOS. Tot nu dan. Dankzij de Development Plug-on Kit (PDK) waarmee ontwikkelaars C en C++ plugins kunnen maken voor hun applicaties.

Palm Pre Games
Games op de Palm Pre

Wat betekend dit nou allemaal? Dit betekend 3D games als The Sims 3, Need For Speed Undercover, Asphalt 5 en X-Plane. En de kwaliteit lijkt vergelijkbaar met als die op de iPhone. Deze mogelijkheid komt overigens alleen beschikbaar voor de Pre en de nieuwe Pre Plus. De Pixi zal het dus zonder 3D games moeten stellen.

Flash, Video recording en Tethering

De Pre, alsmede de Plus, krijgen daarnaast binnenkort Flash ondersteuning voor in de browser. Om precies te zijn het nieuwe Flash 10 beta.

Verder nieuw is de mogelijkheid om video's op te nemen. Deze nieuwe functie is trouwens wel beschikbaar voor de Pixi. Sterker nog, alle webOS toestellen krijgen deze mogelijkheid. De interface die Palm de videospeler heeft meegegeven lijkt trouwens verdacht veel op hoe Apple dat met de iPhone heeft gedaan. Zo is het mogelijk geschoten video's in te korten en up te loaden naar YouTube, Facebook of te versturen via MMS of e-mail.

Ook gaat Palm de webOS toestellen standaard uitrusten met een modem-functie. Via de Mobile Hotspot App kun je tot maar liefst 5 apparaten verbinding laten maken het internet. Operator houden doorgaans niet echt van deze WiFi router-functie maar laten we eerlijk zijn, hoelang kunnen ze dit nog tegenhouden? Wij zijn in ieder geval blij dat Palm ons daarbij helpt.

Voorlopig nog niet in Nederland

Palm heeft Nederland momenteel nog niet op het oog om de webOS toestellen uit te brengen. Frankrijk krijgt overigens wel standaard de nieuwe Pre en Pixi. Dus misschien moeten we ze daar binnenkort maar vandaan halen.



Praat mee over dit artikel