Oppo werkt aan mobiel met 10x optische zoom


Oppo zal vandaag naar alle waarschijnlijkheid haar eerste smartphone aan met 10x optische zoom presenteren. De huidige generatie telefoons komt veelal niet verder dan 2x. Mogelijk zien het toestel tijdens het MWC dat op 25 februari van start gaat van dichtbij.

Om tot 10x te kunnen inzoomen maakt Oppo gebruik van prisma die in een hoek van 90 graden is gezet. Het licht kan dan verder in de behuizing van het toestel door een set van lenzen gaan om vervolgens te landen op een sensor. Bij compact camera's schuift de lens uit de behuizing, bij de mobiel van Oppo zit dat allemaal in de behuizing. Hoe dik het toestel is weten we nog niet maar deze oplossing vereist wel de nodige ruimte.

Oppo smartphone with 5x optical zoom
Oppo met optische zoom

Nieuw is deze techniek niet voor Oppo. Het liet al eens eerder een mobiel zien met 5x optische zoom. Op de markt kwam die echter nog niet dus we zijn voorzichtig over de toekomstige verkrijgbaarheid van het model met 10x optische zoom. Zoomen bestaat al veel langer op mobiele telefoons maar gebeurde tot voor kort alleen digitaal wat gepaard gaat met kwaliteitsverlies. Er worden pixels bij verzonnen en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Een redelijk ingeburgerde trend is inmiddels om een 2e (of zelfs 3e of 4e) camerasensor te plaatsen met lens met een andere brandpuntsafstand. Hiermee krijg je veelal 2x optische zoom. Om nog verder te gaan moet je lenzen individueel van elkaar bewegen of verder van elkaar af staan. Die ruimte heb je in een telefoon veelal niet en uitschuifbare lenzen zijn gevoelig voor beschadiging.

Oppo F19

De eerste smartphone van Oppo met deze 10x optische zoom zou volgens onze bron wel eens de Oppo F19 of F19 Pro kunnen zijn. Beide modellen zijn naast het innovatieve camerasysteem uitgerust met een schermgat en mid-range Snapdragon 675-processor. Die laatste klinkt wat gek in de oren gelet op de overige high-end specs. Oppo houdt op 16 januari een event in China waar we mogelijk meer leren over het toestel. Grote kans dat het toestel ook prominent plekje krijgt op de MWC-stand eind februari in Barcelona.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel