Microsoft licht Windows 10 voor telefoons toe


Microsoft heeft vandaag Windows 10 aan een grondige demonstratie onderworpen. Eindelijk kregen we te zien hoe Windows 10 er op een telefoon uit komt te zien. Er zijn kleine verschillen, er zijn grote verschillen. Tijd voor een opsomming.

Windows 10 is één van de grotere updates uit de geschiedenis van Microsoft. Het draait op zowel PC's, tablets als telefoons. Een demonstratie op die eerste twee producten hebben we al gezien, op telefoons nog niet. Tot vandaag dan want nu weten we eindelijk wat voor bedoelingen Microsoft heeft voor Windows 10 op telefoons.

Windows 10 Start Screen

Het startscherm gaat er niet erg anders uit zien. Er zijn nog steeds tiles (tegels). Wel anders is hoe de achtergrond wordt weergegeven. Deze gaat achter de tiles zitten en wordt schermvullend. Wie naar rechts schuift krijgt nog steeds een lijst met geïnstalleerde apps te zien. Nieuw is echter het lijstje bovenaan waar nieuw geïnstalleerde apps staan.

Notificatiescherm Windows 10

Een groter verschil is echter te vinden in het notificatiescherm. Deze lijkt weliswaar nog steeds erg vertrouwd, handig is dat weggeklikte notificaties ook met de PC of tablet worden gesynchroniseerd. Apple doet precies hetzelfde met OS X en iOS. Ook lijkt Microsoft een optie te hebben ingebouwd om meer schakelaars te tonen naast de standaard regel nu. Ook nieuw is de mogelijkheid om direct te reageren op een notificatie. Er hoeft niet meer een app verlaten te worden om bijvoorbeeld op een e-mail te reageren.

Windows 10 Notifications

Microsoft heeft het instellingen-scherm flink onder handen genomen. Deze ligt nu meer in lijn met het instellingen-scherm op Windows zelf. Alles is georganiseerd in items en is geen lange lijst losse instellingen meer. Het Word Flow-toetsenbord heeft ook een kleine aanpassingen gekregen. Hij kan verkleind worden, handig voor grote telefoons zoals de Lumia 1520. Ook is er nu ondersteuning voor handschrift invoer.

Nieuwe browser: Project Spartan

Microsoft had ook nog een 'One More Thing'-moment voor de Windows 10-demonstratie. Er blijkt een nieuwe browser te zitten in Windows 10. Groot nieuws voor wie een grondige hekel heeft aan Internet Explorer, al hebben wij voor de telefoonversie weinig klachten. Toch krijgt ook de telefoonversie de nieuwe browser die voorlopig bekend staat als 'Project Spartan'. Een definitieve naam komt nog. Spartan heeft een nieuwe rendering engine die volgens Microsoft "compatible is met hoe het web momenteel gebouwd is".

Windows 10 Project Spartan

De telefoonversie van Spartan laat nog even op zich wachten en de demonstratie werd vooral op een PC gehouden dus we zijn je de details nog even schuldig. Spartan lijkt in ieder geval ondersteuning te krijgen voor aantekeningen via touch of text zodat webpagina's persoonlijker gedeeld te kunnen worden. Ook komt er een reading list zodat je interessante site's voor later kunt bewaren en is er ondersteuning voor PDF. Verder komt er verregaande integratie met Cortana die meehelpt zoeken vanuit de adresbalk.

Lanceerdatum Windows 10

Microsoft brengt Windows 10 uit als gratis update voor Windows Phone 8.1 en Windows 7 en Windows 8.1 apparaten, maar alleen het eerste jaar. Nu zijn telefoons al langer gewend om gratis een upgrade te krijgen. Aan welke technische voorwaarden telefoons moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een update is nog niet duidelijk. Ook nog onduidelijk is wanneer de update uitkomt. Microsoft sprak in de demo over dat men nog 3, 4 à 5 maanden werk nodig heeft. Dat kan dus nog even duren. De eerste build komt in ieder geval in februari. Nieuwe telefoons, waaronder high-end modellen, worden tijdens het Build-event eind april verwacht.Praat mee over dit artikel