BlackBerry pleit voor app-neutraliteit; óók apps voor BlackBerry


In een open brief ontvouwt CEO van BlackBerry John Chen zijn kijk op netneutraliteit. Volgens hem zouden wetgevers niet alleen operators tot netneutraliteit moeten verplichten maar ook aanbieders van content en apps. Die zouden iOS en Android voortrekken.

Alhoewel hij het niet met zoveel woorden zegt zou de tekst opgevat kunnen worden om bouwers van populaire apps te verplichten om ook apps voor het BlackBerry-platform te schrijven. De Canadese fabrikant heeft hierin zelf al het initiatief genomen, zo schrijft Chen, door eigen services zoals BBM en BES12 al beschikbaar te stellen voor andere platformen. Chen zou graag zien dat bijvoorbeeld Apple ook verplicht werd om software voor Android en BlackBerry te schrijven. iMessage wordt hierin als voorbeeld genoemd, dat is alleen beschikbaar op iOS.

Holding BlackBerry Classic
Netflix op een BlackBerry?

Hij verwijt onder andere Apple dan ook van de nodige hypocrisie. Apple is fervent voorstander van netneutraliteit waarbij operators verboden wordt onderscheid te maken in data, terwijl Apple zelf wel discrimineert door haar diensten alleen beschikbaar te stellen voor het eigen platform. Voor Google, de drijvende kracht achter het Android-platform, gaat die vlieger niet helemaal op. Zij brengen naast apps voor het eigen Android wel apps uit voor iOS. Het BlackBerry-platform wordt hierbij grotendeels overgeslagen, mogelijk vanwege het beperkte aandeel. Ook Netflix krijgt het er van langs in de open brief van Chen. Ook zij zouden sterk voorvechter zijn van netneutraliteit terwijl zij alleen voor iOS en Android apps uitbrengen.

Waar ligt de grens?

Ergens heeft Chen een punt. Het is alleen wat verregaand om ontwikkelaars te verplichten om apps voor platformen te bouwen die financieel niet de moeite waard zijn om tijd en geld in te steken. Bovendien; waar trek je de grens? Moeten apps tenminste drie platformen ondersteunen? Of vier? En welke platformen moeten dat dan tenminste zijn? Genoeg onbeantwoorde vragen dus maar wel een interessant onderwerp. Het Congres van de Verenigde Staten houdt deze week hoorzittingen over het onderwerp waar dit ongetwijfeld ter discussie zal komen.

Bron: BlackBerry.com



Praat mee over dit artikel