Samsung Galaxy J3 (2016) review

Wat koop je zoal voor net geen 150 euro?


Samsung Galaxy J3 (2016) review

Wat heeft een nieuw toestel van net geen 150 euro te bieden? Dat vroegen wij ons af en in het geval van Samsung kom je dan uit de bij de eerder dit jaar uitgebrachte Galaxy J3 (2016).

Voor dat geld krijg je met de Galaxy J3 (2016) onder andere een 5 inch groot Super AMOLED HD-beeldscherm, 8 megapixel camera en quadcore-processor op 1,5 GHz met 1,5 GB aan werkgeheugen. Geen spectaculaire specificaties maar wanneer het goed functioneert kan dit een solide instapmodel zijn.

Inhoud van de doos
Oplader
Losse USB-kabel
Korte handleiding

Van toestellen die ook in 2016 zijn uitgebracht komt de LG K8 heel erg dicht in de buurt qua specificaties en hij is zelfs nog een tikje goedkoper. Op het Windows-platform is er de Microsoft Lumia 650. Je kunt natuurlijk ook kijken naar een toestel uit 2015 dat inmiddels in prijs is gedaald. Huawei heeft dan de G Play mini in de aanbieding en er is de alom geprezen Motorola Moto G (2015).

7 / 10

Plus- en minpunten Samsung Galaxy J3 (2016)

  • Vormgeving
  • Uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • (Nog) geen Android 6.0
  • Ontbreken omgevingslichtsensor
  • Tikkeltje trage camera

Ontwerp

De Galaxy J3 (2016) is in veel opzichten overduidelijk een Samsung-toestel. Het heeft de strakkere en minder ronde vormgeving die Samsung de laatste jaren kenmerkt. Rondom het toestel zit een matte zilverkleurige rand die aan de zijkanten een beetje is afgeplat is zoals we dat eerder zagen bij de Galaxy A-serie. Wij testten de witte versie van de Galaxy J3 (2016). Deze heeft een matte en beetje parelmoerachtige backcover. Het toestel is weliswaar volledig van plastic maar voelt erg stevig aan en ligt door zijn vormgeving prettig in de hand. De randen van het toestel zijn solide en lijken ook goed tegen een stootje te kunnen.

Samsung Galaxy J3 (2016) voorzijde
Helder Super AMOLED-scherm
2x indrukken om snel de camera te starten
Selfiecamera van 5 megapixel groot

De hele voorkant wordt bedekt door een glasplaat. Deze is echter niet specifiek kras- of valbestendig. Rond het scherm zit een zwarte rand die bovenaan doorloopt rondom de oorluidspreker, sensoren en selfiecamera. Onder het scherm zitten drie bedieningstoetsen met de voor Samsung standaard volgorde van een fysieke homeknop in het midden en de aanraakgevoelige toetsen voor recente apps en terug daar respectievelijk links en rechts naast. Dit gedeelte is wel in het wit uitgevoerd. Door dit ontwerp lijkt het wanneer het scherm uitstaat alsof de J3 (2016) over een aanzienlijk groter scherm beschikt dan hij daadwerkelijk doet.

Samsung Galaxy J3 (2016) achterkant
Parelmoer achterkant
Aan- en uitknop
8 megapixel camera met flitser

Zoals we gewend zijn van Samsung zit de powerknop aan de rechter kant van het toestel. De volumetoetsen daarentegen vinden we aan de linkerzijde. De headsetaansluiting zit bovenop en de microUSB-poort aan de onderkant. Aan de achterkant steekt de cameralens een klein beetje uit. Ernaast zitten een LED-flitser en de luidspreker. De backcover kan eraf om de batterij te verwisselen. De batterij moet ook verwijderd worden om een SIM-kaart en/of microSD-kaart te plaatsen.

Prestaties

De batterij van de J3 (2016) heeft een capaciteit van 2.600 mAh. Dat is behoorlijk riant voor een toestel met deze afmetingen en beeldschermresolutie. Met een scherm aan-tijd van 5 uur kwamen wij uit op een gebruikstijd van ongeveer 36 uur. Dat is een sterke en gebruiksvriendelijke prestatie. De spaarstand en extra energiebesparende stand zijn dus normaal gesproken niet nodig. Toch kunnen ze in nood de batterijduur nog wat extra verlengen.

De quadcore processor in de J3 (2016) is niet bepaald een hoogvlieger maar weet zich aardig staande te houden tijdens dagelijkse activiteiten. Openen van apps en schermen duurt wat langer dan op een high-end toestel maar het verloopt over het algemeen soepel en zonder haperingen. Zware games en intensief multitasken zullen wat moeilijker zijn voor het toestel.

Samsung heeft ook een Smart Manager-applicatie geïnstalleerd op het toestel. Hiermee kunnen batterij, opslaggeheugen, werkgeheugen en apparaatbeveiliging worden gemonitord en geoptimaliseerd. Het is handig om deze vier dingen in één scherm bij elkaar te hebben. Over het handmatig managen van werkgeheugen en app-optimalisatie voor energiebesparing hebben wij wel onze twijfels omdat dit het functioneren van het toestel kan verslechteren. Bovendien zorgt het besturingssysteem normaal gesproken voor een correcte werking hiervan.

Scherm

De Galaxy J3 (2016) is voorzien van een Super AMOLED-beeldscherm met een resolutie van 720 × 1280 pixels. Dat brengt de pixeldichtheid op 294 per inch. Zoals we gewend zijn van AMOLED is de contrastweergave erg goed. Kleuren zien er diep en levendig uit en de helderheid van het scherm is uitstekend. Zelfs in direct zonlicht is het scherm nog prima te bekijken. Door de fysieke knoppen onder het scherm kan de volledige 5 inch worden benut voor het tonen van de interface.

De J3 (2016) beschikt, in tegenstelling tot de concurrentie, niet over een omgevingslichtsensor en dus kan de schermhelderheid niet automatisch aangepast worden. In plaats daarvan kun je de schuif in het notificatiescherm gebruiken. Hier staat ook een hokje voor 'buiten' naast. Wanneer je deze aanvinkt wordt de helderheid van het scherm voor 15 minuten nog feller gezet dan de maximale helderheid.

Verder kunnen time-out en schermmodus worden aangepast. Bij dat laatste kan uit vier voorgeprogrammeerde instellingen worden gekozen voor de weergave van kleur, verzadiging en scherpte. In de modus ‘aanpasbaar display' doet het toestel dit geheel automatisch zodat beelden scherper, rijker van kleur en met grotere kijkhoeken worden weergegeven.

Software

De Galaxy J3 (2016) draait nog op Android 5.1.1 en helaas niet op het nieuwere Android 6.0. De update voor de TouchWiz-schil die we zagen op de Galaxy S7 is ook niet volledig aanwezig. De icoontjes voor apps zijn wel hetzelfde als bij het nieuwe TouchWiz. Indien gewenst kun je thema's downloaden en toepassen om het gehele uiterlijk aan te passen. Samsung heeft als het aankomt op het updaten van haar goedkopere toestellen geen onberispelijke reputatie en ondanks dat Android 6.0 al uit was bij het presenteren van de J3 (2016) is nog niet duidelijk of het toestel de update nog zal krijgen. Omdat het jaartal 2016 in de naam verwerkt zit zouden we erg teleurgesteld zijn als een update naar Marshmallow uitblijft.

Het applicatiemenu is net als op de Galaxy S7 nogal merkwaardig. Standaard beslaat het één pagina waarbij apps van Google, Microsoft en Samsung zijn gegroepeerd in mapjes. De sortering van de overige apps is nogal willekeurig. Het aantal standaard geïnstalleerde apps valt, zeker voor Samsung-begrippen, behoorlijk mee. Al had het mapje met Microsoft apps van ons achterwegen gelaten mogen worden. En er zijn nog steeds twee apps voor e-mail, app store, internet en foto's.

Wanneer je apps uit een mapje verwijdert of nieuwe apps installeert dan komen deze achteraan het raster te staan en worden nieuwe pagina's aangemaakt waar horizontaal doorheen gebladerd moet worden. Het menu kan met een knop boven in beeld ook op alfabet worden gesorteerd. Vervolgens moet je deze sortering opslaan. Apps in mapjes worden hierbij niet meegenomen. Echter, nieuw geïnstalleerde apps worden niet automatisch ook op alfabet gesorteerd maar komen helemaal aan het eind van het menu te staan. Vervolgens moet je weer handmatig de sortering op alfabet aanmaken en opslaan of de app zelf op de juiste plek zetten. Wanneer je een applicatie verwijdert van het toestel ontstaat er een gat aan het eind van die pagina in het menu. Icoontjes van de volgende pagina sluiten niet automatisch aan. Hetzelfde als op iPhones dus maar totaal niet in overeenstemming met de werking van Android.

Samsung heeft het instellingenmenu van Android opgeruimd en gerangschikt. De verschillende onderdelen zijn iets meer opgesplitst en behalve op kleur ook op categorie gesorteerd. Dit komt de overzichtelijkheid wel ten goede. Daarnaast kunnen negen instellingsopties bovenaan het scherm worden vastgepind. In het notificatiescherm is de balk bovenaan met maximaal tien schakelaars om bijvoorbeeld WiFi en geluid aan of uit te zetten nog steeds fel groen en blauw. Er kan horizontaal door deze regel gescrold worden en de zichtbare snelkoppelingen kunnen aangepast worden door op “bewerken” in de rechter bovenhoek te drukken.

Hardware

Als budgetvriendelijk toestel is de J3 (2016) niet uitgerust met spectaculaire hardware toevoegingen. Sterker nog, met name hierop is behoorlijk bezuinigd. Dat je voor een vingerafdrukscanner wat extra geld moet uitgeven is niet zo vreemd maar behalve de eerder genoemde vingerafdrukscanner en omgevingslichtsensor ontbreekt ook een kompas. Dat is bijvoorbeeld bij het gebruik van Google Maps wel een gemis. Opmerkelijk genoeg is er dan wel weer een NFC-chip aanwezig. Hiermee kan contactloos betalen mogelijk worden gemaakt, alleen is dat op moment van schrijven nog niet beschikbaar in Nederland.

Van de 8 GB opslaggeheugen waar de J3 (2016) mee uitgerust is heb je als gebruiker 4,7 GB tot je beschikking. Echt riant is dat niet en dus zal een geheugenkaartje op een bepaald moment wel van pas komen.

Camera

De camera van de J3 (2016) beschikt over 8 megapixel. Om deze allemaal te benutten moet je wel eerste de beeldverhouding wijzigen naar 4:3. Met een diafragma van f/2.2 is de hoeveelheid licht die de sensor kan bereiken niet slecht maar het kan wel beter. De camera start vrij vlot op door twee keer op de hometoets te drukken en de interface is vergelijkbaar met duurdere toestellen van Samsung. In het zoekscherm kunnen effecten, timer en flitser worden aangepast. Naast de opnameknop staan toetsen voor de galerij, video, camera wisselen en fotostand.

De camera start altijd op in de automatisch stand maar je kunt hier kiezen voor prof, panorama, continuopname, gezichtscorrectie, geluid & opname, sport en HDR. HDR is dus ook een aparte opnamestand en helaas niet een optie die je aan of uit kan zetten in de gewone of prof stand.

Het daadwerkelijk nemen van een foto duurt relatief lang. Buitenshuis en in daglicht schiet de J3 (2016) behoorlijk nette foto's. Kleurweergave is prima in orde en focus werkt naar behoren. Details komen door het beschikbare aantal megapixels niet altijd echt goed uit de verf. De HDR-stand kan bij grote belichtingsverschillen nog een flink verbetering realiseren ten opzichte van de auto-stand. Binnenshuis en bij weinig licht wordt de trage sluitertijd nog duidelijker merkbaar. Het is extra belangrijk om het toestel goed stil te houden. Contrast komt ook minder goed uit de verf. Video opnemen kan de J3 (2016) maximaal in HD-resolutie. Voorop zit verder een degelijke 5 megapixel selfiecam. Deze beschikt over een beauty-functie om jezelf wat mooier uit de verf te laten komen. Daar heb je dus geen Photoshop voor nodig.

Conclusie

Voor 150 kun je op dit moment in de vorm van de Galaxy J3 (2016) een heel aardig Samsung-toestel aanschaffen. De vormgeving is up to date en samen met het AMOLED-beeldscherm en prima uithoudingsvermogen maakt dat hem prettig in gebruik. Het is vanzelfsprekend geen snelheidsmonster maar hij functioneert naar behoren. De camera kan bij tijd en wijlen aardige foto's maken maar is wel wat middelmatig en komt wat tekort ten opzichte van een aantal concurrenten die beschikken over een 13 megapixel exemplaar.

Helaas komt de J3 (2016) ook met een aantal tekortkomingen. Die niet per se zijn te wijten aan zijn prijs. De mogelijkheid om schermhelderheid automatisch aan te laten passen is een functie die wij zo als vanzelfsprekend achten dat je heden ten dage toch wel mist wanneer het ontbreekt op een toestel. Natuurlijk is de buitenmodus handig bij zonnige dagen maar telkens handmatig de schermhelderheid moeten aanpassen gaat snel vervelen. Dat de J3 (2016) de beschikking heeft over een NFC-chip is geen goedmaker hiervoor en de toegevoegde waarde daarvan vinden wij erg beperkt. Op het vlak van werk- en opslaggeheugen en Android-updates hebben wij vooralsnog onze vraagtekens bij de toekomstbestendigheid van het toestel.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Samsung J3 2016 review