Nokia Lumia 820 review

Windows Phone 8 voor een vriendelijk prijskaartje


Nokia Lumia 820 review

Hoewel we al enige tijd op de hoogte waren van zijn komst, werd de Nokia Lumia 820 pas tegen het einde van 2012 verkrijgbaar op de Nederlandse markt. En dan nog maar mondjesmaat en in beperkte kleuren.

Desondanks kregen wij een mooi geel exemplaar ter beschikking om behalve een nieuwe Nokia-telg ook het nieuwe Windows Phone 8 aan de tand te voelen. Windows Phone 8 is nog nieuw, zo nieuw zelfs dat tijdens onze testperiode WhatsApp er nog niet voor beschikbaar was. Gelukkig is dat inmiddels verholpen.

Als kleine broertje van de Nokia Lumia 920 wordt niet van hem verwacht dat hij het opneemt tegen de Samsung Galaxy S III of HTC One X+ maar concurrentie komt wel van de HTC One S en de HTC Windows Phone 8X. Om de strijd aan te gaan is de Lumia 820 onder meer uitgerust met een 8.0 megapixel camera, 1,5 GHz dualcore Snapdragon S4 processor, 1 GB RAM en 8 GB intern geheugen.

Plus- en minpunten Nokia Lumia 820

  • Camera
  • Nokia extra's
  • Lomp uiterlijk
  • Lage schermresolutie
  • Uithoudingsvermogen

Wat zit er bij het toestel?

Onder het toestel zitten in het doosje een in-ear headset, USB-kabel met verloopstekker. Snelstartgids en uitleg voor het verwijderen van de cover. Deze uitleg blijkt al snel zeer van pas te komen. De headset is in zijn geheel in dezelfde felle kleur gehuld als de batterijcover.

Hoewel er geen wordt meegeleverd kan het geheugen wel worden uitgebreid met een MicroSD-kaartje. De Lumia 820 kan draadloos worden opgeladen maar de accessoire daarvoor moet je zelf nog los aanschaffen.

Uiterlijk

Wanneer je het toestel voor het eerst uit de verpakking haalt dan valt meteen op dat hij behoorlijk zwaar is en aan de forse kant. Het gewicht is wel iets waar je aan kan wennen maar de lompe uitstraling blijft een terugkerend gespreksonderwerp. Deels wordt de omvang van het toestel veroorzaakt door de ronding in de zijkanten van de batterijcover. Hierdoor ligt hij wel prettig in de hand.

In tegenstelling tot de Lumia 800 en 920 is het scherm van de Lumia 820 niet bol maar gewoon een plat vlak. Afgezien van een ovale opening voor de camera en flitser wordt de hele achterkant bedekt door de strakke batterijcover met een matte afwerking.

De rechterzijde van het toestel is de plek voor de hardware knoppen. Van boven naar onder zijn dat de volumetoetsen, power/vergrendel knop en cameratoets. Boven op het toestel zit de headsetaansluiting en onder op het toestel de plek voor de microUSB-kabel en de speaker.

Bij het voor de eerste keer plaatsen van je SIM-kaart komt de uitleg voor het verwijderen van de batterijcover erg van pas. Het vereist wat handigheid om met goed fatsoen de cover los te maken. Voordeel hiervan is wel dat het toestel erg solide aanvoelt, al het plastic moet tegen een stootje kunnen.

Behalve de gele versie van onze Lumia 820 zijn er ook covers in de kleuren wit, rood, geel, zwart, lichtblauw, paars en grijs.

Uithoudingsvermogen

Ondanks het gewicht van de telefoon is de batterij van de Lumia 820 niet erg fors en heeft een capaciteit van 1.650 mAh. Het kan lastig zijn om met intensief gebruik het einde van de dag te halen.

Op sommige dagen ging de acculading plotseling met grote stappen omlaag wat de indruk gaf dat er iets mis is met software. Dit geeft wel de hoop dat dit probleem met een update te verhelpen is. Met de batterijbesparing aan worden functies als achtergrondsynchronisatie uitgeschakeld.

Belkwaliteit

Over de geluidskwaliteit tijdens telefoongesprekken hebben we bij Nokia's over het algemeen weinig te klagen en dat is ook weer het geval bij de Lumia 820. Uit alles blijkt dat de microfoon en oorluidspreker van goede kwaliteit zijn.

Dit geldt in mindere mate voor de gewone luidspreker. Deze kan wel erg hard maar daar heeft de geluidskwaliteit onder te lijden. Tijdens het telefoongesprek zijn de belangrijkste functies in een tegel lay-out beschikbaar op het scherm. Helaas kan met het numerieke toetsenbord niet snel een contactpersoon gevonden worden.

Beeldscherm

Met zijn schermdiagonaal van 4,3 inch zit de Lumia 820 in de onderste helft van het hedendaagse segment. Toch vinden wij dit nog steeds een plezierige afmeting. De resolutie van 800 x 480 pixels is echter wel tegenvallend. Zeker voor een telefoon met een prijskaartje als de Lumia 820. Je ziet het niet meteen terug in de interface maar bijvoorbeeld wel in de browser en in apps. Daarnaast is de rand rondom het scherm nogal ruim uitgevallen.

Op het AMOLED-scherm met zijn felle kleuren en diepe zwarte tint komt de interface wel goed tot zijn recht. De helderheid van het scherm kan op drie verschillende standen of de automatische modus worden ingesteld. Tevens kan de gevoeligheid van het scherm worden opgeschroefd zodat deze ook met handschoenen is te bedienen.

Menu

Microsoft is er erg op gebrand om het uiterlijk van Windows Phone op alle toestellen van verschillende fabrikanten hetzelfde te laten. Vanwege haar samenwerking met Microsoft heeft Nokia iets meer mogelijkheden om dingen aan te passen aan de interface. Dit zit hem vooral in het standaard toevoegen van applicaties.

De overall uitstraling van het menu is met versie 8 van Windows Phone niet ingrijpend verandert in vergelijking met versie 7. Het is nu mogelijk om de grootte van de tegels op het startscherm aan te passen en het vergrendelscherm heeft meer functionaliteit door onder andere gedetailleerde statusinformatie te vertonen. Omdat de Live tegels in de normale en dubbele omvang allerhande informatie kunnen vertonen verandert het startscherm constant. Het is helemaal aan de voorkeuren van de gebruiker hoe overzichtelijk of vol dit geheel is.

Het menu is nog steeds een lange lijst met op alfabet gesorteerde pictogrammen. De meeste standaardapps hebben dezelfde kleur en dat komt het overzicht niet ten goede. Er is wel een ruimere keus voor deze zogenaamde accentkleur. Als de lijst te lang wordt, worden de apps gegroepeerd op beginletter en kan zodoende iets makkelijker gescrolld worden.

Net als bij Android is het mogelijk om met de terugknop applicaties af te sluiten maar in tegenstelling tot Android kom je bij Windows Phone in de vorige app uit en verschijnt het startscherm pas als alle eerder gebruikte apps zijn afgesloten. Het is makkelijker om gewoon met de Windowsknop terug te keren naar het startscherm.

Telefoonboek

De personenapp is de Windows Phone versie van het telefoonboek en heeft aanzienlijk meer functionaliteit dan een saaie lijst met telefoonnummers. Om te beginnen kunnen er contacten uit verschillende accounts getoond worden. Wanneer gegevens van een zelfde persoon gekoppeld worden krijg je een overzicht met uitgebreide informatie als je zijn of haar persoonsgegevens opent. Natuurlijk zijn de contacten alfabetisch gesorteerd en kan aangegeven worden van welke accounts contacten moeten worden getoond.

Door het beeld naar rechts te verslepen worden de laatste activiteiten van contacten op sociale netwerken zichtbaar. Daarnaast zijn de recente contacten zichtbaar. Nog verderop vinden we kamers en groepen. Groepen spreken tamelijk voor zich maar in kamers kunnen meerdere contacten bij elkaar gezet worden om te chatten en het delen van een agenda, notities of foto's makkelijker te maken.

Messaging

De berichtentoepassing is opgedeeld in een conversaties en een online gedeelte. Het online-tabblad laat zien welke contactpersonen online zijn. In het conversaties-tabblad vinden we klassieke SMS-berichten maar ook chatberichten van apps als Facebook en Windows Live. Ze worden per contactpersoon gegroepeerd en met tekstwolkjes weergegeven. Onderscheid tussen verschillende bronnen wordt met een korte aanduiding gemaakt.

Voor e-mail kunnen vrijwel alle mogelijke accounts ingesteld worden waarna de Lumia 820 ze eenvoudig binnenhaalt en vertoont. Berichten worden per onderwerp gegroepeerd en als conversatie in beeld gebracht. Mailberichten van verschillende accounts kunnen gecombineerd bekeken worden in één inbox maar daarnaast ook in afzonderlijke inboxen.

Het QWERTY-toetsenbord van Windows Phone is mooi overzichtelijk en op het scherm van de Lumia 820 prettig te gebruiken. Klein nadeel is dat cijfers en de meeste leestekens achter een aparte toets verborgen zijn.

Connectivity

Voor het draadloos kunnen opladen van de Lumia 820 moet zoals gezegd nog een aparte accessoire aangeschaft worden. Het draadloos opladen wordt verder mogelijk gemaakt door techniek die in de batterijcover is verwerkt.

Nokia Lumia 820 batterycover

Naast deze techniek beschikt de Lumia 820 ook nog over de standaard Bluetooth en WiFi functionaliteit met daaraan toegevoegd ondersteuning voor Near Field Communication (NFC). Met de Lumia 820 kunnen daarmee gegevens en bestanden met een andere telefoon uitgewisseld worden. Bij de meeste Android-telefoons zien we dat er schakelaars voor bijvoorbeeld WiFi in de statusbalk zijn verwerkt. Windows Phone heeft niet zo'n dergelijke statusbalk en dus moet voor het in- en uitschakelen van WiFi het instellingenmenu ingedoken worden.

Internet Explorer 10 is de standaard browser voor Windows Phone 8. Net als de rest van de interface is de uitstraling van de browser erg minimalistisch. Onder in beeld is altijd de zoek/adresbalk zichtbaar met daarnaast de vernieuwknop en de koppeling naar het optiesmenu. Hier tref je onder andere de mogelijkheid om extra tabbladen te openen of pagina's te delen. Microsoft heeft gewerkt aan de prestaties van de browser en in het algemeen werkt hij vlot en geeft pagina's goed weer. Ondersteuning voor Flash behoort niet tot de mogelijkheden.

Camera

De 8.0 megapixel camera is voorzien van glas door het gerenommeerde merk Carl Zeiss. Helaas beschikt hij niet over de PureView-technologie maar levert hij wel mooie plaatjes af. Foto's kunnen genomen worden met een resolutie van 3.264 x 2.448 pixels in een 4:3 verhouding of 3.552 x 2.000 pixels in een beeldverhouding van 16:9.

Ook hier is de interface weer doodeenvoudig met links een koppeling naar je fotoalbum en rechts een aantal toetsen voor het snel schakelen van functionaliteit. Het instellingenmenu is onderverdeeld in opties voor foto en voor video. Tot deze instellingen behoren voor foto onder andere scenes, ISO, belichtingswaarde, witbalans en hoogte-breedteverhouding. Voor video zijn het witbalans, continu scherpstellen en videomodus.

De camera kan ingeschakeld worden door de knop aan de zijkant even ingedrukt te houden en werkt erg plezierig bij het maken van een foto. De camera heeft even nodig om wakker te worden maar schieten gaat vlot. Daarnaast kan een foto genomen worden door elke willekeurige plek om het scherm aan te raken. Dit kan helaas niet uitgezet worden. Foto's zien er netjes uit met goede contrast- en kleurweergave. Helderheid en details presteren wisselend in de automatische stand.

Naast de standaard fotofunctie heeft Nokia nog een aantal lenzen toegevoegd. Dit zijn de Cinemagraph toepassing om bewegende foto's te maken, Panorama voor panoramafoto's, Bing Vision om streepjescodes te scannen en Smart Shoot waarmee meerdere foto's worden genomen en je vervolgens de beste kan kiezen. Stuk voor stuk leuke toevoegingen maar het is wel een beetje vreemd dat ze allemaal als afzonderlijke apps in het menu staan.

Video wordt standaard opgenomen in een kwaliteit van 720p maar kan ook in Full HD 1080p.

Foto's geschoten met de Nokia Lumia 820

Aanwezige programma's

De nog niet vermelde maar wel standaard aanwezige programma's zijn agenda, alarmsignalen, creative studio, help & tips, mijn gegevens overbrengen, muziek & video's, Nokia care, Nokia City lens, Nokia Drive+ beta, Nokia Maps, Nokia Music, Nokia OV, Office, OneNote, populaire apps, portemonnee, rekenmachine.

Alles bij elkaar een aanzienlijk pakket dat flink is uitgebreid door Nokia. Zo kun je met Mix Radio in Nokia Music gratis muziek streamen en wanneer je een account aanmaakt wordt je muziekbibliotheek geanalyseerd om nieuwe nummers aan te kunnen raden en mixen samen te stellen. Een deel van de muziek kan ook gratis gedownload worden.

Hoewel de Windows Store inmiddels meer dan 100.000 apps bevat heeft hij nog heel wat terrein goed te maken ten opzichte van Google Play en Apple's App Store. Een vervelende eigenaardigheid is het feit dat de Lumia 820 elke keer wanneer je een app download naar het menu terugkeert om de voortgang te tonen.

Games

Er staat weliswaar een pictogram van Angry Birds Roost in het menu van de Lumia 820 maar dit blijkt na opening alleen maar een introductie voor het spel te zijn. Om daadwerkelijk vogels weg te kunnen schieten moet het spel nog steeds aangeschaft worden. Verder is er de mogelijkheid om je Lumia 820 te koppelen aan je Xbox-account.

Extra's

Nokia heeft flink wat kaarten- en locatie-apps toegevoegd aan Windows Phone op de Lumia 820. De belangrijkste is Nokia Drive+ Beta en hoewel er de toevoeging beta achterstaat werkt deze app prima. Het geeft je de beschikking over gratis, volwaardige en onbeperkte, offline navigatiesoftware. Voor het offline gedeelte moet wel eerst de kaart van een land gedownload worden. Routeaanwijzingen worden voor vertrek al binnengehaald door het toestel.

Met Nokia Maps heb je een uitgebreide en interactieve landkaart tot je beschikking die zowel als kaart als als satellietfoto kan worden weergegeven. Via de app kun je locaties of informatie over dingen in je omgeving achterhalen.

Met Nokia City Lens kun je doormiddel van augmented reality je omgeving afspeuren naar interessante bezienswaardigheden of horecagelegenheden. Er kan ook geschakeld worden naar een lijst- of kaartweergave.

Conclusie

De Nokia Lumia 820 geeft je de beschikking over de volledige Windows Phone 8 functionaliteit voor een redelijk vriendelijk prijskaartje. Op dat vlak heeft Nokia een streepje voor want daarbovenop komt dat Nokia flink wat extra's toevoegt aan de software die je op andere Windows Phone toestellen niet krijgt. Bovendien voegen de Finnen ook een prima camera aan het geheel toe.

Helaas heeft Nokia om de prijs te drukken wel wat moeten inleveren op de resolutie van het beeldscherm. Voor een consument die gericht op zoek is naar een Windows Phone die niet in het topsegment zit is de Lumia 820 de voor de hand liggende keuze. Maar de concurrentie van meer betaalbare opties uit de Androidhoek is geducht en daar kunnen de minpunten van de Lumia 820 hem weleens de kop kosten.


Vermelde toestellen