LG G2 mini review

Z’n naam is klein maar z’n daden benne groot!

· 1 reactie


LG G2 mini review

Als fabrikant met grote ambities kon LG niet achterblijven bij de concurrentie die allemaal mini-versies van hun vlaggenschip uitbrengen. Dus kwamen ze eerder dit jaar met de LG G2 mini.

In tegenstelling tot wat de toevoeging mini wellicht doet vermoeden krijgt de G2 mini een 4,7 inch beeldscherm met qHD-resolutie mee. Verder is er een 8 megapixel camera voor foto's en de processor is van het type Snapdragon 400.

Qua formaat zou een mogelijke concurrent de eerder door ons getestte Sony Xperia Z1 Compact zijn. Die is qua formaat vergelijkbaar, heeft een aanzienlijk kleiner scherm maar is wel stukken krachtiger. Realistischer alternatieven zijn de Samsung Galaxy S4 mini, HTC One mini 2 of de Motorola Moto G.

Plus- en minpunten LG G2 mini

  • Scherm/toestel-verhouding
  • Uithoudingsvermogen
  • KnockOn-functie
  • Camera
  • Saai uiterlijk
  • Schermresolutie
  • Overdadige interface

Wat zit er bij het toestel?

In het kleinste doosje dat wij in tijden hebben gezien zit behalve het toestel nog een USB-kabel met adapter voor het stopcontact en een headset. Helemaal onderin vonden we ook nog een Duitstalige snelstartgids en de garantievoorwaarden. Het ziet er allemaal netjes uit maar de oordopjes van de headset ontbeert het aan comfort en de geluidskwaliteit is niet al te best.

Uiterlijk

De G2 mini heeft net als zijn grote broer weinig opsmuk. Toch ziet hij er niet helemaal hetzelfde uit. Nog steeds is de voorkant van het toestel geheel in het zwart gehuld en alleen bedoeld voor het beeldscherm, de oorluidspreker en een kleine camera.

Rondom het toestel zitten ook nog steeds geen knoppen maar we zien nu wel een dun zilveren randje. De headsetaansluiting is in vergelijking met de grote G2 naar de bovenkant van het toestel verhuisd. Aan de onderkant zit de microUSB-aansluiting en twee rastertjes voor de luidspreker en microfoon.

In feite bestaat de G2 mini uit één geheel waarvan de achterkant wordt beschermd door een dunne, plastic cover. Deze cover is donkergrijs met een rasterrelief voor extra grip. De cover kan eenvoudig verwijderd worden om vervolgens de SIM-kaart, een microSD-kaart of de batterij te verwisselen. De SIM-kaart verwijderen is overigens schier onmogelijk zonder de scherpe punt van een mes.

De G2 mini is bijna een millimeter dikker dan de grote G2. Dit lijkt verwaarloosbaar, maar gecombineerd met zijn kleinere formaat verliest hij daarmee toch wat van zijn slanke uitstraling. Hierdoor lijkt de noodzaak voor het aan de achterkant plaatsen van de knoppen ook kleiner. Echter, zonder deze bijzonderheid zou de G2 mini qua uiterlijk helemaal niet meer opvallen.

Verder is het toestel wel netjes afgewerkt en voelt hij solide aan. Door zijn relatief lage gewicht en afgeronde zijkanten ligt het prettig in de hand.

Uithoudingsvermogen

De verwisselbare accu van de G2 mini is een 2.440 mAh exemplaar. Dat is vanzelfsprekend iets kleiner dan die van zijn grote broer maar nog steeds zeer aanzienlijk en dat zien we terug in het uithoudingsvermogen. Het kostte geen enkele moeite om een volle dag door te komen zonder het toestel te moeten opladen. In een rustig weekend slaagde hij er zelfs in om het 48 uur uit te houden op één acculading. Een mijlpaal die we zelden meer bereiken met een smartphone.

Het batterijverbruik wordt in een mooi grafiekje uiteengezet waarbij ook een grove schatting gegeven wordt van de resterende tijd. Deze resterende tijd kan nog verlengd worden met behulp van een spaarstand. Deze stand houdt in dat een aantal functies uitschakelen of veranderen bij een vooraf ingesteld accuniveau.

Belkwaliteit

De telefoonfunctie van de G2 mini is zoals op vrijwel alle Android-telefoons één geheel met onder andere de contactenlijst en het logboek. Waarbij elk onderdeel een eigen tabblad heeft. Met smart dial kan eenvoudig de gewenste contactpersoon gevonden worden. Het zoekresultaat hiervan kan gesorteerd worden op alfabet maar ook afhankelijk van hoe vaak je met iemand al eerder contact hebt gehad. Er is in eerste instantie één contact zichtbaar maar door op het pijltje te drukken wordt er een lijst geopend.

De hele telefoontoepassing kan ook verkleind worden tot een zogenaamde Qslide-widget zodat alle overige functies van het toestel beschikbaar zijn. Het geluid vervormt een klein beetje als het volume op zijn hoogst staat.

Beeldscherm

Dat een telefoon met een scherm van 4,7 inch de naam 'mini' krijgt zegt veel over de formaten van andere telefoons op de markt. Wat ons betreft is het een goed bruikbaar formaat maar helaas wordt het op de G2 mini een beetje in de steek gelaten door de resolutie. Deze is namelijk een magere 960 x 540 pixels en brengt de pixeldichtheid op 234 PPI. Kleuren en kijkhoek zijn verder wel dik in orde maar de schermhelderheid kan niet heel hoog. Dit maakt aflezen in fel zonlicht iets lastiger.

Merkwaardig genoeg is er geen automatische stand voor de schermhelderheid. In plaats daarvan is het mogelijk om de helderheid 's nachts tussen 24:00 en 6:00 uur automatisch op 0% in te stellen. Echt handig is het allemaal niet en dus moet je je behelpen met de schuif voor de schermhelderheid in het notificatiescherm.

Voor de weergave op het beeldscherm kunnen verder time-out, scherm-uit effect, auto-rotate, dagdromen, lettertype en lettergrootte worden ingesteld. Daarnaast zijn er nog de smartscreen en smart video functies. Deze zorgen ervoor dat het toestel in de gaten houdt of en hoe je naar het scherm kijkt zodat deze niet uitgaat.

Menu

Behalve met de knop aan de achterkant kan het scherm ook geactiveerd worden met behulp van KnockON, oftewel aan tikken. Door tweemaal snel op het uitgeschakelde scherm te tikken verschijnt het vergrendelscherm. Door te tikken op een lege plek van het vergrendel- of startscherm kan het beeldscherm weer uitgeschakeld worden. Ondanks dat het toestel niet altijd meteen reageert is dit een verbazingwekkend snelle handeling die ons heel goed beviel.

We betrapten onszelf er wel op dat we het minder vaak gebruikten dan bij de grote G2. Waarschijnlijk omdat je de mini nog goed kan blijven vasthouden als je de knop aan de achterkant indrukt. De G2 mini heeft nu als toevoeging ook de beschikking over Knockcode. Hiermee kan je door een instelbaar patroon van 2 tot 8 tikken in de vier hoeken van het scherm het toestel ontgrendelen.

De interface is gelijk aan die van de grote G2 en dus is Android ingrijpend aangepast door LG. Zo grondig dat Android, zelfs voor de ervaren gebruiker, haast niet meer is te herkennen. Het is niet per se een verslechtering of verbetering maar meer een kwestie van smaak. Net als bij de grote G2 kunnen de touchtoetsen onder het scherm door de gebruiker aangepast worden. Echter, daar is wel wat aan gewijzigd. In plaats van kiezen uit een vooraf bepaalde layout kunnen nu alleen toetsen voor meldingen, QuickMemo en de taskmanager worden toegevoegd. De standaardtoetsen kunnen niet verwijderd worden. Op zich geen ramp ware het niet dat één van de standaard toetsen de menutoets is die inmiddels eigenlijk in onbruik is geraakt in Android.

Voor het vergendelscherm kunnen type ontgrendeling, animatie-effect met bijbehorend geluid, achtergrond, sneltoetsen en eigenaarsgegevens ingesteld worden. Bovendien kan worden aangepast hoe snel de telefoon na het uitgaan van het scherm ook daadwerkelijk moet zijn vergrendeld. Handig in combinatie met gebruik van KnockON.

Naast de gebruikelijke indeling kan er ook voor een versimpelde interface gekozen worden. Bovendien bestaat de mogelijkheid om thema's te gebruiken. Je kunt er na registratie bij LG meerdere gratis downloaden. Ook kan de grootte van iconen zowel in het applicatiemenu als op de startschermen vergroot worden. De apps in het menu kunnen gesorteerd worden op alfabet, downloaddatum of gebruikersvoorkeur.

Het notificatiescherm dat schuilgaat achter de statusbalk herbergt dezelfde lading functionaliteit die we zagen bij de grotere G2. De bovenste regel is voor een hele zwik schakelaars die verbindingen en toepassingen kunnen in- of uitschakelen. Daaronder zit een regel met zogenaamde QSlide-apps. Dit zijn widgetachtige versies van gewone applicaties die op deze wijze snel toegankelijk zijn. Er is keuze uit 10 apps maar de regel kan ook in zijn geheel onzichtbaar worden gemaakt. Daaronder zien we een schuif voor de schermhelderheid en één voor beltoonvolume. Pas na de regel met de datum en een snelkoppeling naar het instellingenmenu komen we bij het daadwerkelijke notificatiescherm. Dit maakt de snelle toegang tot notificaties, juist zo kenmerkend voor Android, van ondergeschikt belang en dat is jammer.

Telefoonboek

De functionaliteit van het telefoonboek komt overeen met wat we kennen van standaard Android. Door het koppelen aan e-mail, Facebook en Twitter-accounts kan de contactenlijst gemakkelijk gevuld worden. Bovendien worden beschikbare profielfoto's ook meteen binnengehaald. Om het overzicht te bewaren kan de lijst worden gefilterd en gesorteerd afhankelijk van de wensen van de gebruiker.

Messaging

De messagingcapaciteiten van de G2 mini zijn zeer compleet en werken ook naar behoren. Voor de SMS/MMS-toepassing kunnen zelfs de tekstballonnetjes aangepast worden. Behalve de gewone berichtenapp kan ook Hangout van Google worden ingesteld als standaard SMS-app. Het QWERTY-toetsenbord is groot en ruim van opzet met een aparte regel voor getallen. Net als bij de grote G2 is het mogelijk om het toetsenbord meer links of rechts van het midden weer te geven. Zodat deze makkelijk met één duim te bedienen is. Al zal dit op de G2 mini minder hard nodig zijn. In de horizontale stand kan het toetsenbord in tweeën gesplitst worden door met twee vingers een omgekeerde pinch-beweging te maken.

Behalve de vanzelfsprekende Gmail-app heeft de G2 mini ook een toepassing voor overige e-mailaccounts. Deze werkt goed en heeft een gecombineerde inbox voor meerdere accounts. Qua interface is er zeker nog ruimte voor verbetering maar mappen en berichten van webaccounts worden netjes gesynchroniseerd.

Connectivity

De G2 mini heeft ondersteuning aan boord voor 4G, WiFi, Bluetooth 4.0 en NFC. Met behulp van deze technieken kunnen via de toepassingen Android Beam en SmartShare Beam gegevens met andere toestellen worden uitgewisseld of bestanden op andere apparaten worden afgespeeld.

Naast deze verbindingstechnieken beschikt de G2 mini ook nog over een infraroodzender. Deze tovert het toestel met de QuickRemote-app om in een afstandsbediening waarmee allerhande multimedia apparaten kunnen worden bediend. De afstandsbediening kan ook op het vergrendel- en notificatiescherm worden weergegeven.

Voor webbrowsen beschikt de G2 mini over Google's Chrome en een eigen toepassing van LG. Ze ontlopen elkaar niet veel qua functionaliteit. Al lijkt de LG-browser iets sneller en kan hij verkleind weergegeven worden als QSlide-app. Chrome daarentegen, synchroniseert ongemerkt de bladwijzers en tabbladen van Chrome op je PC. Weliswaar zonder ondersteuning voor Flash.

Chrome biedt een meer fullscreen ervaring met verborgen opties terwijl de LG-browser ook een minimalistische interface heeft maar iets meer geïntegreerd is met de rest van het besturingssysteem.

Camera

In tegenstelling tot de grote G2 beschikt de G2 mini over een camera met 8 megapixel sensor. De interface is verder ongewijzigd. Standaard staat de camera ingesteld op 16:9 formaat en neemt daardoor foto's met een maximale grootte van 6 megapixel. Om de volledige 8 megapixel te kunnen benutten wordt de verhouding naar 4:3 gewijzigd. De camera kan terwijl het scherm uitstaat geopend worden door de onderste volumeknop ingedrukt te houden.

Rechts in beeld zit de schakelaar voor foto- of videostand, afdruktoets en snelkoppeling naar de galerij. Links zien we toetsen voor de flitser, camera aan voor- of achterzijde, modus en overige instellingen. Vanwege de mindere hardware van de G2 mini is het aantal fotomodi ook ingeperkt. De beschikbare modi zijn normaal, HDR, panorama, reeks-opname, verfraaide foto, time catch en sport. Deze mogelijkheden kunnen in een raster of als carrousel worden getoond.

In de normale modus zijn de opties voice shutter, helderheid, focus, formaat, ISO, witbalans, kleureffect, timer, geotag en sluitergeluid instelbaar. De volumeknoppen kunnen ingesteld worden om een foto te nemen of te zoomen. Beide zijn onhandig omdat de knoppen zo dicht bij de lens zitten. Voor zoomen is dan helaas geen andere optie dan te ‘pinchen' op het scherm.

Vooral in daglicht maakt de G2 mini ondanks zijn vereenvoudigde hardware nog goed verzorgde foto's. Kleuren en details worden mooi weergegeven. De foto's kunnen wel een beetje onderbelicht lijken en dat zien we ook terug bij omstandigheden met minder licht. Daarbij is er snel sprake van ruis en verminderde details. De flitser kan dit maar gedeeltelijk ondervangen. Video's kan de G2 mini maken met een maximale 1080p-resolutie en in maximaal 30 frames per seconde.

Aanwezige programma's

Agenda, alarm/klok, bestandsbeheer, Box, calculator, Cell Broadcast, downloads, Drive, McAfee Family protection, FM-radio, foto's, galerij, gesproken zoekopdracht, Google+, Hangouts, LG backup, Maps, memo, muziek, Google Play, QuickRemote, RemoteCall Service, LG SmartWorld, taken, ThinkFree Viewer, Update Center, video, voicerecorder, weer en YouTube.

Vergeleken met het pakket waar zijn grote broer mee uitgerust was, is hier bij de G2 mini duidelijk enigszins op bezuinigd. Toch is er ook weer wat toegevoegd. Zo zijn de apps Box, McAfee Family protection, RemoteCall Service en ThinkFree Viewer er bijgekomen. Wat ons betreft is van deze vier alleen Box een aanwinst.

Conclusie

Zijn naam is klein maar zijn daden benne groot. Als het beeldscherm van de G2 mini uitstaat is het een extreem onopvallend toestel maar net als bij zijn grote broer gaat daar wel wat daadkracht achter schuil. Met name de afmetingen van het beeldscherm ten opzichte van de rest van het toestel en zijn uithoudingsvermogen onderscheiden de G2 mini van de concurrentie. Ook de camera presteert naar behoren. Helaas blijkt de toevoeging ‘mini' ook op een aantal terreinen overeenkomstig met uitgeklede specificaties. Dit wordt vooral zichtbaar bij de matige schermresolutie. Over de snelheid van het toestel hebben we weinig te klagen.

De LG-interface heeft zijn goede en zijn slechte kanten. Persoonlijk vinden wij hem prettiger in gebruik en er beter uitzien dan TouchWiz van Samsung omdat hij functioneler is in uitwerking en samenhang. Op sommige vlakken is LG een beetje doorgeslagen terwijl op andere vlakken de interface er behoorlijk gedateerd uitziet. De eerste beelden van de nieuwe interface van de LG G3 beloven wat dat betreft veel goeds maar het is vooralsnog de vraag of de G2 mini hier uiteindelijk ook de beschikking over krijgt.


Vermelde toestellen