Apple iPhone 6 review

Niet echt innovatief, wel goed

· 4 reacties


Apple iPhone 6 review

Goed bereid kost even tijd. De iPhone 6 is alweer krap een maand uit en dus hoog tijd voor een uitgebreide review. Eentje met een praktische en zinvolle bendtest, een realistische vergelijking met high-end Androids en zonder fanboy opinie.

De laatste jaren hebben onze iPhone-reviews erg veel kritiek gekregen. Wij waren te kritisch over het kleine scherm en vonden iOS niet open genoeg. Hierdoor kon de concurrentie haar achterstand op Apple goedmaken en is het haar zelfs op punten voorbijgegaan. De tijd heeft ons gelijk gegeven. Zelfs Apple is overtuigd dat 4 inch te klein is en kwam zelfs met een nog grotere 5,5 inch phablet op de proppen. Bovendien ging de deur van het gesloten iOS op een kier wat nieuwe toepassingen mogelijk maakte.

Een nieuw Apple is opgestaan. Eentje die lijkt te luisteren naar de markt. Dat is wel even wennen want we zijn een stug en haast arrogant Apple gewend. Een bedrijf wat niet doet aan study groups en slechts one-size-fits-all producten uitbrengt. Ineens kunnen we kiezen. Een verademing of verwarrend?

Qua tegenstanders moet de iPhone 6 rekenen op de Sony Xperia Z3 Compact, de Samsung Galaxy Alpha en de HTC One (M8). Allen bijna even groot, grotendeels van metaal en voorzien van high-end specificaties. En vooral met de Android 5.0 Lollipop update mag Apple z'n borst natmaken. Dan krijgt Android nog meer functies die iOS mist; multi-user ondersteuning bijvoorbeeld maar ook een speciale batterijbesparingsmodus. Er valt gelukkig dus wat te kiezen.

9 / 10

Plus- en minpunten Apple iPhone 6

  • Groter scherm
  • Snelheid
  • Uitstekende camerakwaliteit
  • Niet per se mooier dan voorganger
  • Aanwezige antenne-banden
  • Continuity alleen met select aantal Apple-producten

Wat zit er bij het toestel?

De iPhone 6 komt in een nieuw doosje, maagdelijk wit en met een afdruk van z'n omvang. Binnen treffen we naast het toestel een Lightning-datakabel, een stekker en een koptelefoon aan. Allemaal in het wit, toevalligerwijs ook de kleur van ons toestel. Al krijgt iedereen, ongeacht welke kleuruitvoering je koopt, deze kleur. Verder nog een snelstartgids en een prikker om de simkaarthouder te openen.

Uiterlijk

De nieuwe iPhone 6 is haast onmogelijk dun. Natuurlijk zijn er nog dunnere telefoons te vinden maar in vergelijking met z'n voorganger ging er 0,7 millimeter vanaf. Iets wat door de ronde randen nog meer lijkt. Het dunner maken van een telefoon gaat altijd ten koste van de batterij en dat vinden we jammer. Wij zouden in elke situatie kiezen voor een extra millimeter in ruil voor een dikkere batterij. Toch heeft z'n dunheid een onverwacht positief effect. En dat is dat zelfs in een hoesje de iPhone 6 nog steeds dun is.

Misschien wel wat te dun. Al snel doken berichten op van gebogen iPhones. Soms zelfs wanneer ze in de broekzak hadden gezeten. En nee niet die aan de achterkant! Apple zag zich genoodzaakt erop te reageren om de kou uit te lucht te halen. Toch lieten enkele video's zien hoe snel en makkelijk een iPhone 6, en dan met name een iPhone 6 Plus, gebogen kan worden. Wij hebben het toestel vele malen in de broekzak gehad. Soms zit hij dan wel wat knel tijdens het fietsen. En soms valt hij bij het traplopen op. Toch is ons exemplaar nog steeds kaarsrecht waarmee wij er wel vertrouwen in hebben dat het allemaal wel goedkomt. Ook hadden wij geen klachten over vast blijven zittend gezichtshaar.

Over het nieuwe uiterlijk van de iPhone 6 zijn we minder enthousiast. Ja het gebogen scherm is wel fijn als je vanaf de randen veegt. Maar de Lumia 800 van Nokia had dat ook al, dus laten we daar niet te lang bij stilstaan. De antennebanden vallen wat ons betreft iets teveel op, vooral bij de gouden uitvoering. En ook de uitstekende cameraring is esthetisch gezien niet de mooiste oplossing. Al met al is het geen lelijke telefoon en is er voldoende detail te vinden en zorg besteed.

Uithoudingsvermogen

De batterij van de iPhone is altijd een probleemkindje geweest. Dat komt voornamelijk omdat eigenaren relatief veel doen met hun iPhone en die dus vaak aan is. Apple heeft weliswaar de capaciteit van de batterij vergroot van 1.558 naar 1.810 mAh, die stijging is echter niet evenredig met het toegenomen schermdiagonaal. Dat baart zorgen. In de praktijk hadden wij daar echter geen last van. Wie z'n iPhone matig gebruikt zal merken dat hij tegen de middag nog steeds tegen de 100% aan batterij heeft. Zelfs als je regelmatig een app gebruikt, een webpagina opvraagt, app-jes verstuurd en Facebook raadpleegt zal merken dat hij ruim de dag doorkomt. Pas wanneer je gaat gamen gaat het er zienderogen snel op achteruit.

Jammer is misschien dat iOS 8 nog steeds geen batterijbesparende modus kent. Wel is het nu mogelijk om op te vragen welke app hoeveel van de batterij vraagt. Loopt je iPhone dus verdacht snel leeg dan is het raadzaam dat scherm eens op te roepen. Ook is het aan te raden kritisch te kijken naar welke app op de achtergrond mag draaien. iOS 8 stelt je in staat om in hoge mate toestemming te geven voor allerlei zaken, waaronder achtergrondactiviteit per app. Hoe minder apps dat doen hoe minder snel je iPhone leeg loopt.

Belkwaliteit

De tijden dat je het signaal van de iPhone significant kon verminderen door hem in een vaste grip te houden lijken voorbij. De iPhone 6 staat z'n mannetje en vindt nagenoeg overal wel een signaal. Wij hebben geen problemen ondervonden met bellen.

Erg veel opties heb je ook niet. Je zou een oproep kunnen afwijzen met een bericht en je kunt een 'niet storen'-functie gebruiken. Nieuw is dat je vanuit het lockscreen bij het bellen van een noodoproep ook het Medisch ID van de gebruiker kunt opvragen. Hier moet je wel toestemming voor geven maar het zou een hulpverlener kunnen helpen bij het vinden van een ICE-contact (In Case of Emergy), iemands bloedgroep en of hij of zij een orgaandonor is.

Beeldscherm

Wij zijn van die mensen die een Pentile-pixelindeling met het blote oog kunnen waarnemen. We waren dus wat bezorgd toen we leerden dat de pixeldichtheid van de iPhone 6 op 326 bleef steken. In een wereld waarbij de concurrentie overstapt op Quad HD en de pixeldichtheid van sommige telefoons ruimschoots de 500 passeert is het verschil dan ineens wel groot. Gelukkig valt het in de praktijk nauwelijks op. Het scherm van de iPhone 6 behoort zeker nog steeds tot de beste en de scherpte is meer dan voldoende. Pas met weinig licht en van dichtbij zou je het verschil met een Quad HD-scherm kunnen waarnemen.

Menu

De iPhone 6 kent een groter scherm en dus kon en wederom een rij icoontjes worden toegevoegd. Gelukkig is het scherm ook breder al passen er nog steeds vier icoontjes in een rij. Er zit nu alleen meer ruimte tussen. Bestaande apps draaien probleemloos op het grotere scherm al kan de ontwikkelaar daar wel gebruik van maken. Dat is sowieso raadzaam want bij niet aangepaste apps zoals WhatsApp wordt de statusbalk bovenaan en het toetsenbord groter weergegeven. Dat oogt wat gek maar zit de werking niet in de weg.

Was je echter zeer gehecht aan slechts 5 rijen dan is er een speciale ingezoomde weergave-instelling. En er is nog een functie gekomen om de critici die schermen van 4 inch+ te groot vinden de mond te snoeren. Twee maal de homeknop aanraken (niet indrukken) en het scherm zakt een derde. Als je vinger niet naar het bovenste deel van het scherm komt dan komt het scherm wel naar jouw toe. Goeie gedachte maar Android-telefoons hebben inmiddels wel bewezen dat mensen geen probleem hebben met grotere telefoons.

Het berichtencentrum kent nu twee tabbladen; Vandaag en Berichtgeving. Nieuw is dat widgets kunt toevoegen aan het vandaag-deel. Android-gebruikers kennen het al van het begin en nu heeft Apple er z'n eigen draai aan gegeven. Heb je diverse widgets dan moet je al gauw naar beneden scrollen en erg veel widgets zijn er ook nog niet.

Eigenlijk weten we bij Apple niet beter dan dat je relatief weinig kunt instellen. Je wordt niet doodgegooid met triviale instellingen die slechts minimale effecten hebben en daardoor instellingenmenu's vervuilen en onoverzichtelijk maken. Daardoor waren we verrast met hoeveel instellingen je eigenlijk kunt doen in iOS 8. Grijstinten gebruiken? Geen probleem! Vette tekst? Geen probleem! Verhoogde contrast, minder doorzichtigheid, donkerder kleuren, verminderde witpunten? Allemaal geen probleem. Deze hoge mate van aanpassen is kenmerkend voor het nieuwe Apple.

Spotlight kent een nieuw trucje en raadpleegt nu ook gewoon internet voor je zoekopdrachten. En Siri luistert als het op een stopcontact is aangesloten ook naar 'Hey Siri' om je van antwoord te voorzien. Helaas is er nog steeds geen Nederlandse taal beschikbaar en kan ze ook nog niet Nederlandse restaurants voor je boeken.

Telefoonboek

De contacten-app is nagenoeg ongewijzigd gebleven en is daardoor nog steeds erg simplistisch. Geen Facebook of integratie met andere sociale netwerken en zelfs geen plaatjes voor de namen. Daarvoor moet je bij de iPhone 6 Plus zijn. Vreemd genoeg zie jij bij favorieten dan wel weer foto's. De app volstaat maar we hadden een soort van integratie wel op prijs gesteld. Je moet nu telkens een app induiken voor bijvoorbeeld statusupdates van contacten.

Messaging

Over de berichten en e-mail app hebben we geen enkele klachten. Ze zijn eenvoudig maar doeltreffend. We willen het daarom liever hebben over het toetsenbord. Naast die van Apple kun je nu ook (eindelijk!) toetsenbord van derden installeren. Swype bijvoorbeeld. Nadeel is dat dit niet in het Nederlands beschikbaar is. Je kunt ook kiezen voor Fleksy wat in sommige kringen erg populair is. Hulde voor Apple om dit toe te staan al staan de toetsenborden-apps nog wel in de kinderschoenen.

Connectivity

De iPhone 6 ondersteunt eindelijk WiFi ac al moet je daarvoor natuurlijk wel een geschikte router hebben. Daarnaast gaat de iPhone 6 met 16 LTE-banden waardoor je op veel plekken ter wereld van 4G gebruik zou kunnen maken.

De ingebouwde Safari-browser ziet ook tabbladen die je open hebt op andere Apple-apparaten die je hebt en je kunt zelfs webpagina's via AirDrop versturen. Stuur je die bijvoorbeeld naar je Macbook dan opent hij hem daar automatisch op.

Camera

We waren enigszins teleurgesteld in de melding dat de iPhone 6 ook met 'slechts' een 8 megapixel camera werd uitgerust. De rest is inmiddels al op 13 overgestapt en dan is het verschil wel heel erg groot. Toch blijk je daar in de praktijk weinig last van te hebben. De foto's zijn uitermate scherp en bieden genoeg contrast.

Geschoten foto's belanden samen met andere plaatjes in de foto's-app. De camera roll is verdwenen maar moet wel weer in iOS terugkomen. Foto's kun je ook synchroniseren naar de iCloud fotobibliotheek. Die verkeerd nog in beta en upload en bewaart automatisch je hele bibliotheek in iCloud zodat je er op al je apparaten toegang tot hebt.

Het is eigenlijk best opmerkelijk dat de camera zo weinig verschilt met z'n voorganger. Eigenlijk alleen Apple kan daar als fabrikant mee wegkomen. Het enige wat je er als gebruiker van merkt is dat je slow motion-video's nog iets trager zijn (240 tegen 120 beelden per seconde) en dat is het eigenlijk wel. Maar andersom zou je ook kunnen stellen; wat valt er significant te verbeteren aan een camera die al erg goed was.

Apple iPhone 6 camera samples
Klik hierboven voor meer voorbeeldfoto's van de iPhone 6

Aanwezige programma's

Apple kondigde samen met iOS 8 Apple Health aan. Je treft dit als apps terug onder Gezondheid. Hier worden diverse gegevens bijgehouden en apps kunnen met toestemming daar gebruik van maken. De app werkt naadloos samen met de M8 motion-processor om bijvoorbeeld stappen bij te houden. In de keynote werd ook beloofd dat de fietsafstand werd bijgehouden maar dat werkt tot op heden (nog) niet. Je kunt de meest uiteenlopende gegevens bijhouden, van hardloopafstanden tot ademfrequentie. Apps of geschikte accessoires kunnen dat eventueel bijhouden en opslaan in Health. Handig al hebben wij wel de nodige vraagtekens bij de privacy.

Extra's

Apple heeft met iOS 8 duidelijk geprobeerd om Apple-producten onderling beter te laten samenwerking. Het resultaat is Continuity, of continuïteit, en het omvat diverse functies. Eén ervan is handoff. Open een webpagina op je iPhone, of begin met een mailtje en maak hem af op je iMac of Macbook. Waar je mee bezig was verschijnt dan voorin het dock. Andersom werkt ook, de app verschijnt dan voorin het multitaskovericht op je iPhone. Echt foutloos werkt het nog niet, zo liep Mail op onze Macbook diverse malen vast. Ook moet je apparatuur relatief nieuw zijn. Minimaal 2012 of nieuwer anders werkt het niet. Dat geldt ook voor de hotspot functie waarmee je je iPhone als hotspot kunt gebruiken voor je Mac-computer.

Iets anders wat mogelijk is is het kunnen beantwoorden van binnenkomende oproepen of berichten met je Mac-computer. Het oogt misschien wat gek om een telefoongesprek via je laptop of desktop te voeren maar het werkt eigenlijk vrij goed. Bovendien kan het handig zijn als je iPhone diep in een tas zit of in de andere kamer. Je hoeft dan niet meer een sprintje te trekken om gesprekken te beantwoorden.

Apple doet er goed aan om apparaten onderling beter te laten communiceren. Continuity is echter een eerste stap. Er is alleen ondersteuning voor Apple-apparatuur, het werkt dus niet met een PC. En ook zijn er slechts een beperkt aantal apps die ermee overweg kunnen, allen van Apple. Ontwikkelaars zouden dit eigenlijk ook tot hun beschikking moeten hebben. Zo lijkt het ons wel handig om een game wat op de iPhone begonnen is thuis op de iPad verder te kunnen spelen op exact hetzelfde punt waar je gebleven was. Dan moet Apple wel eerst ondersteuning voor meerdere gebruikers in iOS inbouwen. Een iPad wordt vaak door meer mensen in het huishouden gebruikt. Er is dus nog wel wat werk te verzetten maar het begin is er.

Conclusie

Apple geeft met de iPhone 6 eindelijk een keuze; 4,7 of 5,5 inch. Het zal gebruikers die de afgelopen jaren zijn overgestapt op grotere Android-telefoons kunnen doen laten terugkeren. Er is een reden waarom Apple voor 4,7 kiest en niet 5 inch wat we veel bij Android-fabrikanten zien. Vanwege de relatief grote banden boven en onder het scherm komt hij qua formaat overeen met concurrerende 5 inch telefoons. Dat is ook de reden waarom de iPhone 6 Plus qua afmeting groter is dan de 5,7 inch grote Note 4.

En ook met iOS geeft Apple nu mensen een keuze. Een keuze om bijvoorbeeld een alternatief toetsenbord te gebruiken. Maar ook de introductie van extensies en widgets. Deze nieuwe vorm van openheid is verfrissend maar tegelijkertijd niet Apple's stijl. Wij juichen het toe maar het one-size-fits-all principe van oudsher lijkt verdwenen. Apple heeft nog nooit zo'n grote productfamilie gehad als nu. Dat doet ons denken aan vroeger vlak voor de periode dat Steve Jobs terugkeerde. Hij bracht het aantal producten enorm terug waardoor alle aandacht ging naar een handjevol producten. Er ging zoveel tijd en aandacht in dat het bijzondere, innovatieve producten werden. We hopen niet voor Apple dat de geschiedenis zich herhaalt en dat Apple weer niet-innovatieve eenheidsworsten gaat maken.

Maar genoeg daarover, terug naar deze iPhone. Hij is bijzonder snel in gebruik, maar dat was de iPhone 5s ook al. Hij schiet bijzonder mooie foto's en kent diverse functies om hem daarbij te helpen. Maar dat deed de iPhone 5s ook al. Toch is er een hele grote reden om een iPhone 5s of oudere iPhone direct om te ruilen voor een iPhone 6. En dat is z'n grotere scherm. Hiermee vind Apple aansluiting bij de concurrentie en, misschien wel belangrijker, stelt het gebruikers in staat om van Android terug naar een iPhone te schakelen. Niet dat Apple zoveel marktaandeel heeft verloren, maar iemand die ooit een willekeurig Android-toestel van 5 inch of groter heeft gehad zal moeite hebben met een iPhone van slechts 4 inch. Dat is nu verleden tijd.

Alles bij elkaar opgeteld is de nieuwe iPhone 6 wel erg goed, maar niet echt innovatief. Hij is minder spannend dan vorige modellen en hij is daardoor misschien wel wat saai. Niet echt wat we van Apple gewend zijn. Misschien zijn we de afgelopen jaren gewoon wat verwend geweest en hebben we nu te hoge verwachtingen. Kun je dat Apple aanrekenen? Uiteindelijk is deze iPhone gewoonweg een prima koop, misschien een tikkeltje duur, maar wel gewoon een degelijke telefoon.


Vermelde toestellen