GlobalFoundries' 2.5 GHz mobiele processor is mijlpaal

· 2 reacties


Het begint er steeds meer op te lijken dat onze mobieltjes volgend jaar dik door de grens van 2 GHz heengaan. Chipproducent GlobalFoundries meldt dat het succes boekt met het produceren van processors op zowel 20 als 28nm.

Beide zijn van het type ARM Cortex A9 en beschikken over twee cores. Met het exemplaar dat op 28nm gebakken is zijn voor het eerst snelheden over 2.5 GHz bereikt. Deze 28nm High Performance Plus wafel werkt op slechts 0,85V.

28nm GlobalFoundries

Naast 28nm is GlobalFoundries ook al begonnen met de volgende generatie 20nm TQV. Deze moet, zo belooft GlobalFoundries, een prestatieverbetering van maar liefst 35% opleveren en de helft minder energie verbruiken als het 28nm exemplaar.

Toekomst

Huidige processors, of eigenlijk SoC, zijn veelal gebaseerd op 45nm. Door chips kleiner te maken worden ze naast energiezuiniger ook sneller. Naast GlobalFoundries hebben ook Qualcomm en TSMC 28nm processors aangekondigd. Het duurt nog tot eind 2012 voordat deze chips verkrijgbaar zijn voor consumentenproducten, en misschien zelfs 2013. Het is niet ondenkbaar dat sommige fabrikanten daarom eerst 32nm zullen toepassen.



Praat mee over dit artikel