Snellere en betere fix dankzij Chinees GPS-systeem


GPS, een positiebepalingsstysteem dat oorspronkelijk voor het Amerikaanse leger bestemd is, krijgt een Chinese variant, met mogelijk voordelen voor mobieletelefoon gebruikers.

Behalve GPS bestaat ook Glonass, een Russische variant. Ook de Europese Unie werkt aan een eigen positiebepalingsysteem, Galileo. Beidou, een Chinees systeem is inmiddels operationeel. De Europese, Russsiche en Chinese autoriteiten geven vergelijkbare redenen om een eigen systeem op te bouwen: GPS is te belangrijk geworden om daarvoor volledig afhankelijk te zijn van de Amerikanen.

215715main art gall acts 1200x960 full

De eerste mobiele toestellen die Glonass ondersteunen, liggen inmiddels in de winkel. Zo troffen we deze optie aan in de Samsung Onnia W, en ook de iPhone 4S ondersteunt het Russische systeem. Voor de mobiele telefoon gebruiker zijn de voordelen duidelijk: hoe hoger het aantal satellieten waarmee een toestel kan communiceren, hoe sneller en hoe nauwkeuriger de positie bepaalde kan worden. Beidou moet vanaf 2020 wereldwijde dekking hebben

Bron: News.xinhuanet.com


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel