Nieuw aangekondigde Chrome OS ook voor tablets?


Gisteren lichtte Google het nieuwe Chrome OS toe. Het nieuwe besturingssysteem is pas halverwege volgend jaar af en is primair bedoeld voor net- en notebooks. Echter Toshiba plant een tablet met Chrome OS. Wat kan Chrome OS voor tablets betekenen?

Het antwoord daarop laat zich, heel flauw, het beste door de tijd beantwoorden. Toch worden we enigszins op weg geholpen door de presentatie van gisteren. Zo werkt Chrome OS haast louter met online toepassingen waarvoor alleen een browser vereist is. Een prima uitgangspunt voor een tablet die over weinig resources beschikt.

Touch-enabled navigation
Bediening voor touch-enabled devices

Maar er zijn meer parallelen, zoals cloud printing en een (optionele) touch-enabled interface. De hele discussie of Chrome OS geschikt is voor tablets gaat overigens voorbij aan Toshiba die alvast te kennen heeft gegeven bezig te zijn met een Chrome OS-tablet. Op zich lijkt het vreemd, want Google heeft met Android al een geschikte kandidaat voor tablets. Waarom met zichzelf gaan concurreren?

Form factors Chrome OS

Ingehaald door de realiteit

Vermoedelijk is het nooit Google's intentie geweest Android te gebruiken voor tablets, maar had het Chrome OS daarvoor in gedachten. Het werd echter door de realiteit in gehaald omdat fabrikanten vanwege het uitblijven van een final-versie van Chrome OS Android gebruikten voor tablets. Tegen de zin van Google in, wat in het verleden ook menigmaal melde dat het daarvoor niet geschikt is.


Concept van Chrome OS op een tablet

De realiteit is nu dat Google twee besturingssystemen lijkt te hebben voor tablets, het zal aan de markt zijn om te bepalen welke het meest geschikt is. En omdat keuze goed is, zal dat niet zo'n probleem zijn. Time will tell.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel