"Android is veilig voor traditioneel virus"

· 2 reacties


Steeds vaker zijn Android-gebruikers slachtoffer van mobiele virussen en malware en. Antivirusmakers raden aan een antivirus-app aan te schaffen. Volgens Google's open-source software captain Chris DiBona is dat maar stemmingmakerij.

DiBona viel al eerder op met zijn sussende woorden over de veiligheidsproblemen bij Android. Zo beweerde hij eerder dat de sandbox-modellen en de onderliggende kernel gewoonweg geen virussen op een telefoon toelaten. Anti-virus softwaremakers zijn volgens hem bezig met een campagne het grote publiek bang te maken. "Als je bij een bedrijf werkt dat antivirus verkoopt voor Android, RIM of iOS moet je je schamen", staat in een post van de beste man op Google+.

2011297 2011219 android large
Andy kan vrolijk blijven lachen, zegt Google

De Google-topman ageert met name tegen het feit dat softwarebedrijven een antivirusprogramma presenteren als oplossing van het veiligheidsprobleem. Mobiele toestellen hebben een heel andere werking hebben dan desktops en een virus in zijn traditionele vorm is daardoor geen probleem op het Android platform. Android heeft daarentegen weldegelijk last van trojans en andere malware die via apps binnengesluisd worden.

Deze nuancering maakte DiBona natuurlijk niet in z'n bericht. Hij triggerde hierdoor de nodige opmerkingen van hoge heren in de industrie voor antivirus-software. Denis Maslenikov van Kaspersky noemde de opkomst van virussen op het Android platform een van de grootste mobiele bedreigingen. Mikke Hypponen van F-Secue stelde het als volgt: "Mobiele security tools doen veel meer dan alleen antivirus. Antitheft, remote lock, backup, ouderlijk toezicht, web filters.... Om deze features kopen klanten onze producten. Antivirus is een bonus."

Bron: Phonearena.com



Praat mee over dit artikel