Qualcomm onthult mobiele processor Snapdragon 8 Gen 2

Deze chipset zal jouw volgende vlaggenschip voorzien van rekenkracht


Qualcomm heeft vandaag de Snapdragon 8 Gen 2 onthuld. Een mobiele processor voor gebruik in een smartphone. In het bijzonder Android-smartphones en dan specifiek de meest krachtigste (en duurste).

Nagenoeg iedere fabrikant van high-end Android-smartphones past de Snapdragon 8x-processor van Qualcomm toe. Denk aan Samsung, Motorola en Xiaomi. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Qualcomm enkele van deze fabrikanten noemt in haar persbericht. Zij zullen de nu onthulde Snapdragon 8 Gen 2 gaan toepassen in hun productseries.

Comparison chart of Qualcomms Snapdragon 8 mobile processor series
Vergelijking van de Snapdragon 8 Gen 2 met z'n voorgangers (klik voor groot)

Net als de Snapdragon 8 Gen 1 is de Gen 2 gebouwd op het 4nm procédé van TSMC. Snelheidswinst hoopt Qualcomm te behalen door het toepassen van een nieuw ARM-ontwerp en hogere kloksnelheden. De octa-core Snapdragon 8 Gen 2-processor bestaat uit één Prime-core op maximaal 3,2 GHz (ARM Cortex-X3), vier krachtige Performance-cores op 2,8 GHz (ARM Cortex-A715) en drie energiezuinige Efficiency-cores op 2.0 GHz (ARM Cortex-A510).

Veel snellere AI-Engine

De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 is 35% sneller en 40% energiezuiniger dan zijn voorganger. De nieuwe Adreno 740 GPU is 25% krachtiger en 40% zuiniger. Games zullen hierdoor nog soepeler draaien. Maar waar de Snapdragon 8 Gen 2 vooral in uitblinkt zijn AI-berekeningen. Software die van de AI-engine gebruik maakt is tot 4,35x sneller dan voorheen.

Before and after picture of a dish with food using Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2 AI feature
Schiet betere foto's dankzij de AI-functies van de Snapdragon 8 Gen 2

Geoptimaliseerd voor de Galaxy S23 Ultra

Qualcomm zegt dat we de chipset terug gaan zien in producten van Asus, Honor, Motorola, OnePlus, Redmi, Sony, Vivo en Xiaomi. Grote ontbrekende in dit lijstje is Samsung. Geruchten gaan juist dat de aankomende Galaxy S23 draait op de Snapdragon 8 Gen 2. Daar gaan we ook vanuit want de Gen 2 is geoptimaliseerd voor Samsung's ISOCELL HP3 sensor. Deze 200MP camerasensor komt waarschijnlijk terecht in de S23 Ultra.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel