Google geeft eerste beta vrij van Android 14


Er breekt een nieuwe fase aan in het uitkomen van Android versie 14. Na het eerder uitbrengen van Developer Previews van Android 14 is het nu de beurt aan de eerste Beta. Ondanks dat duurt het nog naar verwachting tot het najaar van 2023 voordat Android 14 officieel uitkomt.

Vlak na het uitbrengen van een nieuwe Android-versie begint Google met het ontwikkelen van een nieuwe versie. Voor Android 14 werd dat begin februari duidelijk toen de eerste Developer Preview uitkwam. In maart volgde een tweede en inmiddels is de tijd aangebroken voor de eerste Beta.

Android 14 Timeline
Tijdlijn van Android 14

Ondanks dat de Beta-versie vol fouten zit is het wel te downloaden voor gewone gebruikers. Al moet opgemerkt worden dat dit niet aangeraden wordt voor toestellen die voor dagelijks gebruik ingezet worden. Wie deze waarschuwing ter harte neemt en beschikt over een Pixel 7 kan meteen aan de slag. Meld je dan aan voor het Android beta-programma. Ook oudere Pixel-telefoons komen in aanmerking, tot en met Pixel 4a 5G.

Nieuwe terug-knop

Android 14 krijgt een verbeterde terug-gesture ervaring. De terugknop die getoond wordt wanneer je terug gaat wordt straks weergegeven in een cirkel in de thema-kleur. Het delen van items wordt ook makkelijker door het tonen van meer opties die aansluiten bij wat je deelt. Verder worden animaties vernieuwd en heeft de navigatie-bar onderin het scherm een transparente achtergrond.

Several screenshots showing the first beta of Android 14
De nieuwe terug-knop en delen-optie

Google geeft komende I/O ongetwijfeld een nadere toelichting. Dat evenement, wat met name gericht is op ontwikkelaars, vindt dit jaar plaats op 10 mei. Dan horen we ook op welke functionele verschillen er zijn.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel