Mobiele besturingssystemen; door de bomen het bos zien

· 10 reacties


Maemo en LiMo

Maemo

Niet echt nieuw, maar wel voor smartphone's is het Maemo besturingssysteem. Dit platform maakt gebruik van de Linux kernel en is grotendeels gebaseerd op Debian. De gebruikersinterface is weer grotendeels 'geleend' van GNOME. We kennen Maemo vooral van de Nokia internet tablets. Echter met de introductie van Maemo 5 en de N900 is het ook mogelijk om te bellen. Drijvende kracht achter Maemo is de Finse telecomgigant Nokia.

Maemo 5
Maemo 5 op de Nokia N900

En dat is opmerkelijk want deze stond ook achter Symbian. Het is een publiek geheim dat Nokia de ontwikkeling van Symbian te traag vond en heeft daarom Maemo verder ontwikkeld tot wat het nu is; een grotendeels open source multi-tasking besturingssysteem. Dankzij het Qt applicatie-framework moet het in de toekomst mogelijk zijn om applicatie voor S60 te draaien onder Maemo5 en andersom.

Maemo versie 5 is weliswaar vooralsnog alleen beschikbaar voor Nokia's eigen N900, het bedrijf heeft aangegeven dat ook andere fabrikanten gebruik kunnen maken van het besturingssysteem. Het aanbod van toepassingen is nog beperkt. Hierdoor is de doelgroep van Maemo erg klein en bestaat uit vooral Linux hobbyisten. Pas wanneer het aanbod van Maemo toestellen en het aantal beschikbare toepassingen zal toenemen, wordt Maemo geschikt voor de gemiddelde consument.

LiMo OS

Een ander besturingssysteem waar de gemiddelde consument nog nooit van gehoord zal hebben is LiMo. Toch bestaat dit platform wat ook op Linux gebaseerd is alweer sinds 2007. Veel toestellen draaiend onder Limo zijn er echter nog niet. De meeste treffen we in Japan aan, maar ook hier zijn enkele handsets te vinden waaronder de nieuwe Vodafone 360 M1 en H1 die door Samsung zijn gemaakt.

LiMo moet voorlopig niet als grote concurrent gezien worden voor de marktleiders op het gebied van mobiele besturingssystemen. Voornamelijk operators zitten achter LiMo en we zullen daarom in de toekomst vooral relatief eenvoudige operator-toestellen zien die helemaal naar eigen wens en smaak zijn ingericht.



Praat mee over dit artikel