Mobiele besturingssystemen; door de bomen het bos zien

· 10 reacties


Symbian

Non-merkgebonden

Absolute marktleider van de niet merkgebonden besturingssystemen is Symbian. De laatste stabiele versie is 9.5 maar gebruikers zullen vooral de gebruikersinterface kennen die bovenop Symbian draait; S60 Platform. Vroeger was er nog een tweede; UIQ. Maar dat is sinds de oprichting van de Symbian Foundation gestopt. Er is trouwens nog een derde gebruikersinterface of UI genaamd MOAP, maar dat wordt voornamelijk in Japan gebruikt.

Psion S5mx Pro
Psion Series 5mx Pro

Symbian kent een lange geschiedenis. Het stamt af van het EPOC besturingssysteem dat door de handheld apparaten van Psion werd gebruikt. Na versie 5 is EPOC omgetoverd in Symbian 6 al zat door nog wel een kleine release tussen genaamd ER5u. De Ericsson R380 draaide hieronder. Het eerste Symbian 6 toestel is de Nokia 9210 Communicator waar gelijk miljoenen van verkocht werden.

Symbian S60 5th Edition
Symbian OS v9.4 met S60 5th Edition draaiend op de Nokia N97

Deze lange geschiedenis is tevens Symbian's achilleshiel. Er zit veel oude code in en er is nog ondersteuning voor veel oude, niet gebruikte technieken. Daarnaast ziet het systeem er grafisch niet bepaald actueel uit. Dit hebben ze bij Symbian ook geconstateerd en dit heeft tot enkele verregaande consequenties geleid. Zo is de code vrijgegeven en wordt er momenteel hard gewerkt aan een geheel vernieuwde gebruikersinterface.

Ondanks alle problemen beslaat Symbian ruwweg de helft van de smartphone-markt. Er is veel software voor beschikbaar en het is stabiel.



Praat mee over dit artikel