Operators: "Wij doen niet mee aan spionage"


De Nederlandse operators KPN en Vodafone hebben gereageerd op opschudding die is ontstaan naar aanleiding van Carrier IQ-software. Deze draait op veel Android- en BlackBerry toestellen.

Een oplettende blogger ontdekte dat de software, die op de achtergrond draait, allerlei informatie kan lezen die niet voor de ogen van onbekende bedoeld is. Het gaat dan om Amerikaanse toestellen. Het is niet bekend of de software ook op Nederlandse telefoons staat. Zo houdt deze software toetsaanslagen bij, kan het sms-berichten lezen, en heeft Carrier IQ ook inzicht in data die wordt verzonden over beveiligde internetconnecties. Dat kun je op z’n zachts gezegd zorgwekkend noemen.

Runningprocesses

Doorverkopen

Doel van het binnenhalen van privégegegevens zou zijn deze door te verkopen, bijvoorbeeld aan operators. De makers van CarrierIQ ontkennen dat, maar veel meer dan ze op hun blauwe ogen geloven kunnen we niet doen, en dat is heel lastig bij een bedrijf dat stiekem gegevens in blijkt te lezen. KPN en Vodafone nemen afstand van de spionage.

KPN zegt het zo: "KPN doet géén zaken met Carrier IQ en koopt géén informatie in bij dit bedrijf. Volgens berichtgeving in de media wordt spyware op smartphones geïnstalleerd om verkregen informatie te verkopen aan telecomoperators en fabrikanten van mobiele telefoons. KPN is niet op de hoogte van deze praktijk en distantieert zich van deze werkwijze. Wij zullen onze leveranciers (de fabrikanten van smartphones die door KPN worden verkocht) vragen of zij hiermee bekend zijn."

Bron: Xda-developers.com



Praat mee over dit artikel