Android bereikt marktaandeel van 75 procent


Bijna vier jaar geleden werd nieuwkomer Android gepresenteerd. In die relatief korte tijd groeide het enorm. Het mobiele OS van Google bereikte vorig kwartaal een marktaandeel van maar liefst 75 procent.

Dezelfde periode vorig jaar stond het nog op 57,5 procent van alle smartphones. Toch is het niet het snelst groeiende mobiele OS van dit moment, die eer gaat ook niet naar Apple's iOS maar naar Windows Phone dat maar liefst 140% steeg ten opzichte van vorig jaar. In absolute getallen blijft Microsoft's mobiele ambitie echter niets meer dan een voetnoot in vergelijking met Android. Er gingen namelijk in het derde kwartaal van 2012 in totaal 181,1 miljoen smartphones over de toonbank, 136 miljoen daarvan waren met Android uitgerust.

Smartphone Marketshare Q3 2012

Die groei gaat voornamelijk ten koste van BlackBerry en Symbian. Het niet meer actief gepromote Symbian verloor 77,3 procent, terwijl BlackBerry OS van noodlijdend RIM een verlies van 34,7 procent moest incasseren. Niet alleen Microsoft, ook Apple wist mede door de introductie van de nieuwe iPhone 5 een groei te realiseren. Zo verkocht het 9,8 miljoen meer iPhones dan dezelfde periode vorig jaar waardoor het marktaandeel steeg naar 14,9 procent tegen 13,8 procent vorig jaar.

Bron: IDC


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel