LIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-on


Zojuist heeft Nokia de 5800 XpressMusic aangekondigd en wij waren erbij. Tijd voor een eerste ontmoeting en onze eerste bevindingen.

Het eerste touchscreen model van Nokia, de 5800 XpressMusic heeft een tijdje op zich laten wachten, maar nu is het er dan ook echt! Het toestel weegt iets meer dan 100 gram schoon aan de haak en dat is niet veel voor een toestel van dit formaat. Echt heel groot is het tegelijkertijd ook weer niet, in vergelijking met een iPhone is hij zelfs kleiner al is hij wel iets dikker dan zijn concurrent.

LIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-on
De 5800 XpressMusic heeft op het eerste ogenblik geen abnormaal grote afmetingen

Echter vallen deze paar extra millimeter nauwelijks op dankzij een strip die Nokia rondom de 5800 XpressMusic heeft geplaatst die mee kleurt in het licht. Dit geeft een redelijk premium look.

LIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-on
De 5800 XpressMusic vanaf zijn zij bekeken

De achterkant wordt opgevrolijkt door een 3.2 megapixel camera inclusief autofocus met Carl Zeiss lens. Een dual LED flitser ontbreekt niet, anti rode ogen flitser wel. Video kan opgenomen worden in VGA resolutie (640 x 480 pixels) met 30 frames per seconden. 4x digitale zoom behoort ook tot de mogelijkheden. Om videobellen mogelijk te maken is een QCIF secundaire camera aanwezig. De Nokia 5800 XpressMusic blijft eenmaal opgeladen maar liefst 400 uur standby en biedt 35 uur aan music playback. Video's bekijken wil 3 uur lang, net lang genoeg voor een film.

LIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-on
De achterzijde met een 3.2 megapixel camera

Vlak bovenaan het scherm bevindt zich een knop waarmee de Media Bar opgevraagd kan worden. Deze 'bar' bevat een aantal snelkoppelingen waarmee multimedia-toepassingen gestart kunnen worden.

LIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-on
De "Media Bar" knop
LIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-on
De Media Bar bevat snelkoppelingen voor multimedia toepassingen

De onderkant van het toestel biedt plaats aan slechts drie knoppen; opnemen, ophangen en de welbekende Symbian-knop. Hiermee kan toegang tot het menu verkregen worden.

LIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-on

De bovenzijde bevat vrijwel alle aansluitingen die je nodig hebt; miniUSB, een 3.5mm headset audio-jack en een ingang voor de oplader. Aan de zijkant bevinden zich twee klepjes die plaats bieden voor de microSDHC geheugenkaart en de SIM kaart. Deze laatste is echter niet te verwijderen of te verwisselen zonder daarbij de batterij eerste te verwijderen. Gek overigens want waarom zit anders daar de SIM kaart verscholen?

LIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-onLIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-on

Laten we nader kijken naar het menu en de nieuwe gebruikersinterface. Nokia past Symbian S60 9.4 toe die het daarvoor speciaal geschikt heeft gemaakt voor touch-gebruik. Ook heeft het het besturingssysteem geoptimaliseerd voor auto-rotate, wat vrijwel overal toepasbaar is. Alleen het home-screen ondersteunt het niet, alle andere schermen wel.

Nokia heeft overigens het home-screen grondig onder handen genomen. Centraal staan nu vier contactpersonen die de gebruiker in kan stellen. Eenmaal geselecteerd krijgt de gebruiker een historie te zien van gesprekken en ontvangen sms berichten. Ook kunnen bepaalde RSS feeds aan een contactpersoon gekoppeld worden, bijvoorbeeld vanuit Facebook. Daarnaast bevindt zich onderaan het scherm een snelkoppeling voor het numerieke toetsenbord, onmisbaar om een nummer te bellen, en een koppeling naar het telefoonboek.

LIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-onLIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-onLIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-onLIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-on

Ook kan de gebruiker klikken op het connectivity icoontje rechtsbovenin het scherm. Dit doet een scherm pop-uppen waarmee bijvoorbeeld Bluetooth aangezet kan worden of een WiFi netwerk gekozen kan worden.

LIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-onLIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-on

Ook kan op het profiel geklikt worden om dit naar wens aan te passen. In een vergadering kan bijvoorbeeld hier eenvoudig het profiel "Stil" gekozen worden.

LIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-on

Na enige tijd gespeeld te hebben met de Nokia 5800 XpressMusic blijkt wel heel duidelijk dat het beste van de stylus gebruik gemaakt kan worden. Dat is jammer want we willen niet met zo'n pennetje hoeven 'priegelen'. Wil je absoluut niet met een stylus werken dan raden we het gebruik van je nagel aan. Dit werkt toch wel het beste. Het touchscreen werkt namelijk middels aanraking en niet met infrarood bijvoorbeeld zoals bij de iPhone het geval is. Je kunt dus ook een plectrum gebruiken, iets waarmee Nokia ook adverteert om zodoende de nadruk te leggen op het muzikale aspect van de 5800 XpressMusic.

Sluiten we deze hands-on af met enkele afbeeldingen van het menu. Blijf ons in de gaten houden voor meer nieuws omtrent dit nieuwe Nokia toestel.

LIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-onLIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-onLIVE uit Londen: Nokia 5800 XpressMusic hands-on

Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel