Volgende stappen in design zijn flexibele telefoons & een volledig touchpad


Sommige grote fabrikanten hebben hun laatste ontwerpen getoond in de afgelopen week en wij zullen deze doornemen en bespreken. We geven ook een klein tipje van de toekomstige sluier.

Fashion, design, gevoel! Drie hoofdonderdelen in de huidige markt die steeds belangrijker worden. Eén van de hoofdvragen die de consument dan ook stelt is past dit toestel bij mijn dagelijks doen en laten en vind ik het toestel mooi. Deze manier van het uitkiezen van een toestel zal in de komende jaren alleen nog maar groter worden wanneer nieuwe vormfactors naar voren komen en nieuwe bedieningsonderdelen opdoemen. Hoofdonderwerp binnen deze ontwikkelingen is de gebruikersvriendelijkheid en de eenvoud waarmee ze bediend kunnen worden. De huidige ontwerpen tonen een gedeelte van deze toekomst!

Het eerste toestel dat getoond wordt is de nieuwe BenQ Mobile BlackBox ontwerp concept ook bekend onder de naam BenQ Siemens "Ruby". Het nieuwe toestel is een candybar model met geïntegreerde antenne en een aanraakgevoelig systeem dat over de gehele voorkant van het toestel geplaatst is. Het complete touch sensitive toetsenbord is verdeeld in diverse onderdelen die geselecteerd kunnen worden.

Wanneer men een functie selecteerd zal de voorkant wisselen van perspectief. Vier verschillende perspectieven zijn hieronder getoond en komen overeen met een bepaald programma of optie binnen het toestel. Elk onderdeel heeft een andere schermindeling of functionaliteit met daarbijhorende toetsposities.

We verwachten dat de nieuwe "Ruby" ergens in 2007 de markt zal bereiken. Het toestel staat op de roadmap van BenQ Siemens producten en BenQ Mobile verwacht dit toestel ergens de komende maanden te tonen. Er is nog geen specifieke informatie bekend over wanneer en hoe het nieuwe toestel getoond gaat worden.

BenQ is niet het enige bedrijf dat een dergelijk concept ambieert. LG heeft aan ons gemeld dat men een nieuwe Windows Mobile 5.0 smartphone will brengen op de basis van een volledig touch sensitive toetsenbord op de voorkant van het toestel. De LG telg zal alleen wel een normaal TFT LCD scherm krijgen van 65.536 kleuren. "Ruby" zal geen hoofdscherm krijgen. Het scherm zal een onderdeel zijn van het aanraakgevoelige deel van de voorkant en kan dus op diverse posities op de voorkant worden geplaatst afhankelijk van de functie of optie in het tostel.

Andere concepten zijn getoond door Nokia. Zoals het nieuwe AEON concept, dat hetzelfde touchpad systeem toont dat BenQ toepast in zijn BlackBox concept. De voorkant van de AEON is opgedeeld in twee delen. Het bovenste gedeelte zal het scherm bevatten en het onderste deel het toetsenbord. De complete voorkant kan dienen als een volledig scherm voor het tonen van afbeeldingen, screensaver of andere data. Tijdens het besturen van het toestel zal op het onderste deel het betreffende toetsenbord zichtbaar worden en zal de informatie op het bovenste deel getoond worden. Hierdoor is er een duidelijk twee deling, anders dan op de BlackBox van BenQ.

Een ander concept dat zeker realiteit zal worden binnen een jaar of twee à drie is de flexibele telefoon. In 2005 toonde Yanko Design al een zeer goede uitwerking hiervan. Bekijk deze zelf en bedenk je maar eens dat dit binnen enkele jaren werkelijkheid zal worden. Flexibele schermen zijn rond die tijd beschikbaar en openen een groot aantal nieuwe mogelijkheden.

Zoals duidelijk is geworden zal ontwerp en design een aantal nieuwe stappen zetten in de komende periode. Vooral het bedienen van de nieuwe toestellen speelt hierin een cruciale rol. Specificaties spelen geen hoofdrol. Kleuren, ontwerpen, uiterlijk, nieuwe materialen en andere bedieningsmogelijkheden zijn juist enorm belangrijk en geven de gebruiker een mobiele telefoon die opnieuw zijn of haar gevoel prikkelt. Het zal een interessante periode worden waarin fashion, design en gevoel sterkere factoren worden tijdens de aanschaf van een nieuwe telefoon.

Bron Nokia 888: Yanko Design



Praat mee over dit artikel