“Apple iPad Pro 2018 krijgt USB-C, randloos scherm en Face ID”


Verwacht wordt dat Apple later in oktober een nieuwe iPad Pro zal aankondigen met vernieuwd ontwerp. De schermranden zullen net als bij de iPhone X(S) verdwijnen maar dan zonder intrede van een scherminkeping. Ook een homeknop zal verdwijnen wat betekent dat ook Face ID z'n intrede op de iPad zal doen.

Tot op heden is het ontwerp van de iPad nagenoeg ongewijzigd gebleven; een groot rechthoekig scherm met flinke schermranden en een homeknop onderin. Maar Apple wijzigde vorig jaar voor het eerst grondig haar iPhone-ontwerp en nu lijkt de tijd rijp voor de iPad om te volgen. Dat betekent het einde van Touch ID met z'n fysieke knop en de overstap naar gezichtsherkenning via Face ID. Stopte Apple die in de iPhone X(S) nog bovenin een notch, bij de iPad zal er genoeg schermrand overblijven zodat hij achterwege kan blijven. De werking via z'n TrueDepth-camera blijft dus hetzelfde.

Mockup iPad Pro 2018
Een mock-up van hoe de iPad Pro 2018 eruit zou kunnen zien

Apple's aloude filosofie dat de iPad in iedere richting te gebruiken is en daarom geen echte boven- en onderkant kent gaat straks niet meer op. Face ID werkt dan weliswaar ook op z'n zijkant maar niet op z'n kop. Ander groot breekpunt is het verdwijnen van de lightning connector. De dunne poort die in 2012 de 30-pins connector verving wordt opgevolgd door USB-C. Eindelijk, want de universele poort zien we veelvuldig terug op andere producten waaronder Apple's eigen laptops. De aanwezigheid van USB-C maakt het bovendien mogelijk om een extern beeldscherm aan te sluiten waarover 4K-video in HDR verstuurd kan worden.

Apple Pencil 2

Ook zou Apple de tweede generatie Pencil gelijktijdig met de iPad Pro 2018 willen aankondigen. Het koppelen van een Apple Pencil 2 verloopt straks vergelijkbaar met het koppelen van de AirPod. Het zal niet meer nodig zijn om de Pencil in de iPad te stoppen, het in de buurt houden zal genoeg zijn. Om los van de USB-C poort toch nog een eigen ecosysteem van accessoires te kunnen blijven verkopen wordt de iPad Pro 2018 achterop uitgerust met een nieuwe magnetische connector. Het is nog onduidelijk in hoeverre deze verschilt met de huidige Smart Connector op de huidige iPad Pro.

(via)


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel