Huawei toont Mate 10 en Mate 10 Pro met AI-processor


Huawei heeft zojuist in München haar eigen oktoberfest gevierd in de vorm van de lancering van de Huawei Mate 10 en Mate 10 Pro. De Mate 10 Lite verscheen eerder al en complimenteert de nieuwe Mate 10-serie. Tijdens de onthulling speciale aandacht voor de slimme AI-processor die taken sneller moet maken.

In gebrekkig Engels zoals gebruikelijk bij Richard Yu hebben we Huawei de Mate 10 en Mate 10 Pro zien aankondigen. Ook brengt Huawei een Porsche-uitvoering van de Mate 10 uit met bijbehorend hoog prijskaartje. Allen krijgen een langgerekt beeldscherm wat Huawei 'FullView' noemt en een eigen Kirin 970-processor die met name geoptimaliseerd is voor AI (kunstmatige intelligentie). Ondanks het langgerekte scherm met kleine schermranden krijgt de Mate 10 voorop toch een vingerafdrukscanner mee. Bij de Mate 10 Pro zit die juist achterop.

Huawei Mate 10 kleuruitvoeringen
De Huawei Mate 10

Huawei past een relatief nieuw ontwerp toe waarvan symmetrie, iconisch en hoogwaardig enkele steekwoorden zijn. De achterkant is dit jaar ook van glas en de cameramodule achterop bevindt zich in een soort strook. De ingebouwde Kirin 970-processor moet de Mate 10 snel houden door onder andere te voorspellen wat jouw dagelijkse taken zijn en daar op in te springen. Energie wordt geput uit een 4.000 mAh grote batterij wat aanzienlijk groter is dan de 3.300 mAh in de Samsung Galaxy Note8. Snel opladen kan dankzij SuperCharge wat een eigen techniek van Huawei is.

Huawei Mate 10 Pro
En de Mate 10 Pro

De dubbele camera achterop is ook dit jaar weer afkomstig van Leica en krijgen ditmaal een f/1.6 lens mee. De ene camera telt 20 megapixel en ziet alleen zwart/wit terwijl de tweede camera van 12 megapixel groot wel kleur ziet. Alleen die laatste is voorzien van optische beeldstabilisatie. Door het combineren van twee camera's kent de Huawei Mate 10 een portretmodus waarbij je bokeh (onscherpe achtergrond) kunt toevoegen aan je foto's. Verschillen tussen de Mate 10 en Mate 10 Pro zijn er ook. Het scherm van de 10 Pro is met 6 inch net iets groter dan de 5,9 inch op de Mate 10. Door dat extra grote scherm zit de vingerafdrukscanner achterop, net onder de camera's. Ook is de behuizing van de Mate 10 Pro waterdicht met een IP67-rating.

Mate 10-serie in Nederland

Huawei spreekt de hoop uit de Mate 10 Pro vanaf 23 november in de schappen te hebben voor een adviesprijs van € 799. Beschikbare kleuren zijn Titanium Grey, Mocca Brown en Midnight Blue. De tijdens de onthulling getoonde Pink Gold uitvoering komt hier (voorlopig) niet uit. De Mate 10 Lite wordt vanaf 8 november verwacht voor een prijs van € 349. Geen enkel woord in Huawei's persbericht over de Mate 10 maar dat is met een reden; dat toestel komt helaas niet naar Nederland.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel