Amerikaans patentbureau verklaart Apple's rubber-banding-patent voorlopig ongeldig


Een flinke tegenslag voor Apple op de dag dat de iPad mini verwacht wordt; het USPTO heeft het patent op rubber-banding voorlopig ongeldig verklaard. Het patent was één van de pijlers in de onlangs gewonnen rechtszaak tegen Samsung.

Juist doordat Samsung met tientallen Galaxy-producten dit patent schond werd de schadevergoeding van 1 miljard dollar toegekend. Nu het US Patent and Trademark Office dit patent voorlopig ongeldig heeft verklaard staat die claim op losse schroeven. Reden voor de ongeldig verklaring is dat het idee niet vernieuwend genoeg is en een soortgelijke beschrijving al bestond in de archieven van het USPTO vóór Apple's aanvraag. Apple kan hier tegen nog in beroep gaan, maar alleen als het aan kan tonen dat het rubber-banding-principe wel vernieuwend genoeg is en voldoende afwijkt van bestaande patenten.

Rubber banding
Rubber-banding; het verder kunnen scrollen dan de lijst lang is en daarna terug 'bouncen'

Samsung heeft de uitspraak van het USPTO intussen al gepresenteerd aan de rechter die het hoger beroep behandeld. Het lijkt voor Apple steeds moeilijker om dit juridische gevecht met, voornamelijk Android-producten, te winnen als zelfs de meest elementaire patenten ongeldig worden verklaard. Er lijkt dan niets anders op te zitten dan terug te gaan naar de tekentafel en wederom met iets totaal vernieuwend en innovatief te komen.

Bron: Fosspatents.com


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel