“Nokia 9 PureView wordt camerabeest met 5 camera’s”

HMD Global haalt PureView-naam mogelijk van stal


HMD Global boert tot dusver heel aardig met haar Nokia-telefoons. Uiteraard mede geholpen door het slim toepassen van de Nokia-naam gecombineerd met degelijke producten draaiend onder stock Android One. Voor het volgende model wordt de PureView-naam uit het stof gehaald maar daar hebben ze dan ook een goede reden voor.

Want de vermeende Nokia 9 PureView krijgt een vijfkoppige camera achterop. Foto's van dat eigenaardige toestel doken onlangs al op, nu weet Roland Quandt te melden dat HMD Global de naam PureView wil hergebruiken. Die naam doet terug verlangen naar de Nokia 808 PureView met z'n 41 megapixel camera. Dat toestel was z'n tijd ver vooruit en werd niet goed op waarde ingeschat. Het was namelijk nog jarenlang de beste cameratelefoon. Niet zozeer door de overdaad aan megapixels maar vanwege slimme technieken zoals pixel oversampling en functies die we nog niet eerder zagen zoals lossless inzoomen met een enkele camera.

Nokia 808 PureView
De 808 PureView uit 2012 met z'n 41 megapixel PureView-camera

Of de nu opgedoken Nokia 9 PureView daar ook gebruik van maakt valt nog te bezien. Het hoofd van Nokia's voormalige PureView-team ging na de verkoop aan Microsoft bij Apple aan de slag en ook de rest van de medewerkers zocht z'n heil ergens anders. De kennis is er dus niet meer, alleen de naam. Het huidige aanbod Nokia-telefoons doet ook niet vermoeden dat we heel erg veel van de 9 PureView moeten verwachten. De camera-app liet tot voor kort flink te wensen over en de camera-resultaten van zelfs vlaggenschepen bliezen ons niet uit het water. Het meebrengen van indrukwekkende hardware is vandaag de dag niet goed genoeg meer, je moet het vooral van de software-kant hebben. Hopelijk weet HMD Global ons positief te verrassen. Tot die tijd zijn wij sceptisch.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel