HMD Global toont premium middenklassers Nokia 6.2 en 7.2


Tijdens de IFA-beurs in Berlijn heeft HMD Global enkele nieuwe Nokia-telefoons aangekondigd. Twee smartphones in de middenklasse, twee featurephones waaronder een oude bekende en een low-end instapper.

HMD Global positioneert de Nokia 7.2 en 6.2 in de altijd lastige middenklasse. Om daar toch succes te hebben zijn beide telefoons van hoogwaardige materialen gemaakt en krijgen ze, met name op het gebied van camera en beeldscherm, niet onaardige specificaties. Zo wordt de Nokia 7.2 uitgerust met een 48 megapixel camera waar vier pixels gecombineerd worden tot één. Dit moet tot heldere en gedetailleerdere opnames leiden. Om dit extra te bewerkstelligen is er de hulp van AI; kunstmatige intelligentie. Zo is er een speciale AI-nachtmodus.

Nokia 7.2
De nieuwe Nokia 7.2 in Cyan Green, Ice en Charcoal

Wie goed naar de afbeelding hierboven heeft gekeken telt echter niet één maar drie camera's. Zo is er nog een 8 megapixel camera met groothoeklens. Ideaal voor het vastleggen van landschappen of architectuur. En er is een nog een 5 megapixel dieptecamera. Hiermee vervaag je achtergronden wat mooie portretfoto's oplevert. Voorop zit een 20 megapixel selfiecamera ingebouwd in het 6,3 inch grote PureDisplay. Deze ondersteunt HDR voor een betere kleurweergave en is dankzij de Full HD+ lekker scherp.

Klaar voor Android 10

Zoals meerdere mid-range telefoons maakt HMD Global gebruik van de Snapdragon 660-processor van Qualcomm. Toch is dat een wat gekke keuze want deze chipset dateert uit 2017. Wel is er een ruime 6 GB aan RAM-werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen aanwezig. De Nokia 7.2 is klaar voor Android 10 maar wordt geleverd met Android 9. Verwacht de Nokia 7.2 in de kleuren Charcoal, Ice en Cyan Green vanaf eind september in de winkel voor een prijs van 349 euro.

Nokia 6.2

Voor wie dat nog steeds teveel geld is maar toch een Android-smartphone met drie camera's wil is daar de Nokia 6.2. Bovendien is deze vernieuwde Nokia 6 ook uitgerust met een 6,3 inch groot PureDisplay wat kleurrijk is dankzij HDR-ondersteuning en scherp vanwege de Full HD+ resolutie. Op cameragebied is de 48 megapixel sensor ingeruild voor een 16 megapixel exemplaar. De 8 megapixel groothoeklens en 5 megapixel dieptecamera blijven ongewijzigd. De Nokia 6.2 wordt aangedreven door Android 9 dankzij een Snapdragon 636-processor en 4 GB aan werkgeheugen. Het opslaggeheugen komt uit op 64 GB maar kan met maximaal 512 GB uitgebreid worden.

Nokia 6.2
En de eveneens nieuwe Nokia 6.2

We moeten voor de Nokia 6.2 iets langer geduld hebben. Pas ergens in oktober ligt hij in de winkels voor een adviesprijs van 249 euro. Beschikbare kleuren zijn Ice (zilver) en Charcoal (zwart).

Nokia 800 Tough

Verraste HMD Global door haar allereerste robuuste telefoon aan te kondigen; de Nokia 800 Tough. Een waterbestendige, stofbestendige en valbestendige smartphone met een klassiek uiterlijk. Dat wil zeggen, geen groot touchscreen maar gewoon ouderwets numerieke knoppen. HMD Global kiest niet voor Android maar voor het KaiOS-platform waarvoor sinds kort ook WhatsApp voor beschikbaar is.

Nokia 800 Tough
De robuuste Nokia 800 Tough

Naast WhatsApp zijn er ook apps voor Facebook en Google Assistant beschikbaar. De Nokia 800 Tough krijgt een robuuste batterij met een opgegeven stand-by-duur van 43 dagen. Dat ga je in de praktijk niet halen maar een week moet zeker haalbaar zijn. Het toestel kent een ingebouwde zaklamp, beschikt over een browser met 4G-ondersteuning en heeft een verder niet noemenswaardige camera aan boord van 2 megapixel met flitser. Verwacht hem begin oktober in de winkels in de kleuren 'Black Steel' en camouflage 'Desert Sand'. Vergeet niet om 119 euro mee te brengen.

Nokia 2720 Flip

In een tijdperk waarin fabrikanten ons verstelt doen staan met opvouwbare telefoons komt HMD Global met haar eigen kijk daarop. Het herintroduceert de 2720 Fold uit 2009 in de vorm van de Nokia 2720 Flip. Jawel, een flip-phone maar dan met 4G. Ook de 2720 Flip komt met KaiOS en dus met WhatsApp, Facebook en andere moderne apps. Helemaal off the grid hoef je dus niet.

Nokia 2720 Flip
Lekker nostalgisch doen met de Nokia 2720 Flip

Het ontbreken van een groot scherm, hoge resolutie camera's en andere uitgebreide functies levert hem een batterijduur van 28 dagen op. De Nokia 2720 Flip komt in de kleuren Ocean Blue, Pink en Black en moet nog deze maand voor een bedrag van 99 euro in de winkel liggen. De ideale festivaltelefoon van 2020 lijkt ons.

Nokia 110

Heb je echter helemaal genoeg van nieuwe mobieltjes met hoge prijskaartjes, onnodige functies en van breekbare materialen dan is daar de Nokia 110. Een doodeenvoudige telefoon met het bekende Snake-spel, een FM-radio en een MP3-speler. Detoxen wordt hiermee toch nog aangenaam.

Nokia 110
En de kleurrijke Nokia 110

Deze no-nonsense telefoon komt in 2 vrolijke kleuren (en in het zwart) voor het zeer aangename bedrag van 25 euro. Verwacht hier niet het uitgebreide KaiOS met z'n App Store maar het aloude Nokia Series 30+. Dus geen WhatsApp, geen Facebook en geen 4G. Maar dat is nou net de bedoeling bij deze 110.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel