Review: Sony Ericsson HBH-GV435; sterke standby tijd & ergonomische pasvorm


Het werkpaard onder de Bluetooth headsets van Sony Ericsson is de nieuwe HBH-GV435. De headset biedt de gebruiker een ergonomische pasvorm rond het oor en een gesprekstijd van acht uur en een maximale stand-by tijd van 300 uur.

Bij menig persoon is Sony Ericsson bekend als de fabrikant van mobiele telefoons, maar sinds een aantal jaar heeft men ook een range met Bluetooth headsets. In de afgelopen maanden is de nieuwe reeks aangekondigd en sinds de laatste weken zijn deze modellen op de markt verkrijgbaar.

Binnen deze reeks valt de HBH-GV435, een gloednieuwe headset die geleverd wordt met een lader, koord voor om de hals en een handleiding in diverse talen. De kleine doos bevat eigenlijk alles wat nodig is voor menig gebruiker. Geen speciale onderdelen als een tasje of een opbergdoos voor de headset. De headset is een echt werkpaard en bedoeld voor de gebruiker die vaak aan de telefoon zit.

Zoals zichtbaar op de foto’s is de HBH-GV435 niet een standaard Bluetooth headset die men in het oor van de gebruiker plaatst. De meeste Bluetooth headsets maken namelijk gebruik van een ring rond het oor en het onderdeel waarin men moet spreken. Dit is een langgerekt deel dat vanuit het oor richting de mond gericht is. Bij de GV435 is dat niet zo. De headset wordt om het oor heen gedragen en de afstand tot de mond is groter dan bij de alom bekende headsets.

Achter de oorschelp wordt het grootste gedeelte van de headset geplaatst. Hierop vindt men onder andere de bedieningstoetsen voor het volume, het opnemen of starten van een gesprek en de aan/uit toets. De speaker waardoor men het gesprek volgt kan men twee kanten opdraaien. Hierdoor kan men eenvoudig kiezen tussen de linker of rechteroor. De microfoon bevindt zich op de voorkant van de headset.

Het ergonomische lichtgewichte ontwerp past goed om het oor. Soms heeft men niet eens door dat men nog een headset in heeft en na een dag gebruik heeft men geen last van drukplekken rond het oor. De headset past namelijk erg goed, al moet daarbij worden aangemerkt dat de headset niet geschikt is voor personen met een grote oorschelp. Ook het bedienen van de diverse toetsen op de headset gaat zonder enige moeite al is het af en toe lastig de juiste toets te vinden.

Het gewicht van de headset ligt rond de 18 gram en dat is redelijk licht. Momenteel zijn er lichter headsets verkrijgbaar, maar door de pasvorm van de HBH-GV435 hoeft men zich geen zorgen te maken om het gewicht. Deze is goed rond het oor verdeeld. De headset kan het maximaal 300 uur stand-by blijven en heeft het een gesprekstijd van acht uur. Een absoluut werkpaard, dat tijdens onze testen maar één keer per week werd opgeladen.

De headset ondersteunt Bluetooth 2.0 wat een positieve invloed heeft op de erg lange spreek- en stand-by tijd. Tevens maakt de headset gebruik van digitale ruis/echo-onderdrukking, DSP (Digital Signal Processing) en Adaptive Frequency Hopping (AHF) waardoor de gebruiker een erg goede geluidskwaliteit heeft. Een klein probleem van deze Bluetooth headset is de mate waarin het omgevingsgeluid oppikt. Tijdens diverse gesprekken werd er door de andere kant van de lijn gemeld dat men slecht verstaanbaar was. De enorme hoeveelheid omgevingsgeluid was hieraan debet. Een punt van aandacht voor Sony Ericsson.

De Bluetooth headset biedt verder Auto pairing, een optie waardoor het koppelen van de headset met een Sony Ericsson toestel sneller en eenvoudiger verloopt. Men hoeft geen pincode meer in te voeren en verbinden van de headset gaat zonder enige moeite.

Personen die op zoek zijn naar een werkpaard binnen de Bluetooth headset markt moeten eens kijken naar de HBH-GV435. De nieuwe Sony Ericsson headset biedt de gebruiker een erg lange spreek- en stand-by tijd en een goede ergonomische pasvorm. Echter de headset heeft wel wat last van de omgevingsgeluiden en kan daardoor problemen geven tijdens bepaalde gesprekken. Een rustigere omgeving opzoeken is dan ook het devies.

De Sony Ericsson HBH-GV435 kan men aanschaffen via onze accessoirepartner Mobileplaza!Praat mee over dit artikel