Review: Jabra BT620s; eenvoudig draadloos stereo muziek luisteren


Jabra is de grootste fabrikant van Bluetooth headsets en andere audio accessoires voor je mobiele telefoon. Binnen de grote reeks met producten vindt men diverse vooruitstrevende producten, zoals de Jabra BT620s stereo Bluetooth headset.

In Europa en de Benelux is Jabra de grootste fabrikant van Bluetooth headsets en andere audio accessoires voor je mobiele telefoon of andere apparaten. Binnen de grote reeks met producten vindt men diverse vooruitstrevende producten, zoals de Jabra BT620s. Een Bluetooth stereo headset die tijdens diverse momenten van een behoefte naar muziek gebruikt kan worden.

De grote headset die door middel van twee losse speakerdelen en een verbindingsboog om het hoofd geplaatst kan worden is sindskort verkrijgbaar via diverse winkels en webshops. De Jabra BT620s geeft de gebruiker perfecte audiokwaliteit direct van een mobiele telefoon, MP3 speler, PC of laptop. Tijdens het luisteren van bijvoorbeeld muziek is het ook mogelijk om gesprekken aan te nemen.

Op het fotomateriaal in deze review is duidelijk zichtbaar dat men niet kan spreken over een standaard headset die om het oor wordt geplaatst. Nee, deze Jabra telg is een echte headset gefixeerd op audio, muziek en biedt daarnaast de optie om te switchen tussen je telefoongesprek en je muziek.

De plaatsing zal voor gebruikers die niet bekend zijn met dit concept de eerste keer wat lastig zijn. Men plaats namelijk de boog langs de achterkant van het hoofd en beide speakers rond het oor. De pasvorm is goed te noemen en ook na lange perioden zal de gebruiker niet per definitie last krijgen van drukplekken op het hoofd. De gekozen materialen van de headset spelen hier duidelijk een positieve rol. De afmetingen van de headset zorgen alleen wel voor een komisch gezicht. Het is nogal een flinke headset die men plaatst en mee over straat gaat. Daar komen ook nog de lichtgevende ringen op de speakers bij, al kunnen deze gelukkig uitgeschakeld worden.

Het tweede is het gebruik van de headset. De Jabra BT620s is een Bluetooth stereo headset die de profielen Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) en Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP) ondersteunt. Beide profielen zijn van essentieel belang tijdens het draadloos luisteren van muziek en het draadloos bedienen van de muziekspeler. Via onze zoekfunctie kan men zoeken op het A2DP profiel dat de stereo audioverbinding opzet en kan een lijst worden genereert met alle mobiele telefoons die dit nieuwe profiel ondersteunen. Tip: Stel de zoekfunctie in op de gedetailleerde modus.

Het profiel AVRCP maakt het mogelijk om de start, pauze, volgende en vorige via de headset ook draadloos te bedienen. Wat betekent dit nu allemaal? Men hoeft niet meer van die muziek headsets te dragen met snoeren die altijd gedraaid en in de weg liggen of ergens tussen zitten, maar men kan lekker een snoerloze en hippe headset zoals de Jabra BT620s dragen die toch hifi stereo geluid heeft!

De audiokwaliteit van de Jabra BT620s is zeker acceptabel, maar enorm afhankelijk van het toestel waar men de headset aanverbindt en de eventuele opties die het toestel biedt om de kwaliteit van het geluid te verbeteren of juist weer te geven. Tijdens vele tests met diverse toestellen is gebleken dat de Jabra headset niet per definitie beter klinkt dan een draadgebonden headset, maar ook zeker niet veel minder. De kwaliteit is voldoende voor wat men ervan mag verwachten en momenteel de beste kwaliteit in een stereo Bluetooth headset van deze soort. Over het geheel gezien is het geluid alleen vrij dof, donker en lijkt er te veel trebble en bass in te zitten. Naarmate men een specifieker muziektoestel gebruikt zal duidelijk worden dat ook de weergave verbeterd. Deze toestellen hebben namelijk hiervoor specifieke toepassingen.

Telefoongesprekken voeren is ook geen straf met de headset, maar men moet er wel rekening mee houden dat de headset daar niet specifiek voor is bedoeld. De gebruikers aan de andere kant van de lijn klagen tijdens het gebruik over het feit dat men zichzelf terughoort. Het volume uit de speakers moet men lager zetten anders pikt de microfoon deze teveel op. Ook klinken de gesprekken wat dof en laag afhankelijk natuurlijk van het toestel waarmee men de headset gebruikt. In vergelijking tot andere headsets is het opvallend.

Het gewicht van de headset ligt rond de 100 gram en dat is ronduit zwaar voor een Bluetooth headset, maar niet per definitie zwaarder dan een vergelijkbare headset van andere fabrikanten. De Motorola HT820 is even zwaar als de Jabra telg. De headset kan maximaal 240 uur stand-by blijven en heeft een gesprekstijd van 16 uur en muziekafspeelduur van 14 uur. Zeker geen slechte waarden voor een dergelijke muziek headset. Opladen gaat via een USB kabel en mini-USB aansluiting op de headset en kost twee uur.

Waarvoor is de BT620s nu eigenlijk bedoeld? Ben jij een persoon die graag muziek luistert dan is de BT620s zeker een optie? Daarbij moet men wel meenemen dat af en toe een gesprek voeren voldoende is. Hele gesprekken met deze muziekheadset voeren is niet de beste optie.

Wil jij muziek luisteren zonder snoeren die altijd gedraaid en in de weg liggen of ergens tussen zitten en de vrijheid om altijd te bewegen en te schakelen tussen een inkomend gesprek en je favoriete muziek? Dat moet de voornaamste keuze zijn voor iedere gebruiker!

De Jabra BT620s kan men aanschaffen via onze accessoirepartner Mobileplaza!Praat mee over dit artikel