Apple's vingerafdrukherkenning Touch ID op de iPhone 5S nader bekeken


Met de aankondiging van de iPhone 5S bracht Apple ook iets nieuws, namelijk vingerafdrukherkenning. Het geeft toegang tot je iPhone maar je kunt er ook bestellingen in de App Store mee doen. Handig maar het roept ook vragen op.

Hoe veilig is namelijk deze vingerafdrukherkenning op de iPhone 5S? Om iets te herkennen moet hij eerst je vingerafdruk opslaan. Waar slaat hij die op? Hoe slaat hij die op? En wie kan daar allemaal bij?

Touch ID scanner

Apple noemt het Touch ID en het is een 500 ppi sensor die is ingebouwd is in de homeknop. Apple is er niet de eerste mee, maar wel de eerste die er schijnbaar feilloze ervaring mee beloofd. Hij geeft toegang tot de iPhone 5S en je kunt er ook apps mee kopen in de App Store. Alvorens je dit kunt doen moet je je vingerafdruk scannen. Deze wordt vervolgens versleuteld opgeslagen op de A7-processor van de iPhone 5S zelf in wat Apple noemt een beveiligde omgeving. Maar hoe veilig is dat?

iOS 7 and Touch ID

Onlangs kwam in het nieuws dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA verregaande toegang heeft tot iPhones waar dan ook ter wereld. Apple zegt niet te hebben meegewerkt aan het tot stand brengen van deze toegang. Kan de NSA dus ook toegang krijgen tot je vingerafdruk? Op zich moet dat niet uitmaken want hij is versleuteld. Hoe sterk is die versleuteling? Daar zegt Apple niets over. Wel dat de vingerafdruk niet verstuurd wordt naar Apple's server en ook niet wordt gebackuped door iCloud. Daar zullen we ze dan maar op moeten geloven.

A7 fingerprint storage
Leest de NSA even mee? Hier zitten volgens Apple je vingerafdrukken

Uiteindelijk is het aan de gebruiker om vingerafdrukherkenning in te schakelen mocht hij daar genoeg vertrouwen in hebben. Voel jij je echter op je gemak bij een smartphone waarvan al bekend is dat deze gehacked is al je vingerafdruk(ken) opslaat? En vertrouw je een bedrijf die actief meewerkt met het verzamelen en verstrekken van gegevens aan derden? De komende tijd zal genoeg discussie ontstaan over hoe veilig Touch ID daadwerkelijk is en zal Apple hopelijk antwoord geven over details zoals de manier van encryptie. Feit is wel dat de privacy-discussie een nieuw hoofdstuk kan toevoegen aan wat nu al een hele lijst is.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel